<< 6.3.1 Podmínky klíčení 6.3.3 Výpočet procenta klíčivosti >>

6.3.2 Hodnocení klíčenců

Klíčence lze hodnotit teprve tehdy, mají-li dostatečně vyvinuté všechny důležité orgány. Normální klíčenci se při každém počítání z lůžka odstraňují. Odstraněna musí být též semena shnilá, odumřelá a zahnívající klíčenci. Anomální a nedostatečně vyvinutí klíčenci, semena svěží nevyklíčená a semena nenabobtnalá se na lůžku ponechávají do posledního termínu hodnocení.

Img. 6.3.2 - 1 : Klíčenec pšenice - málo vyvinutí klíčenci se na lů...
Silný výskyt nahnilých semen a klíčenců je důvodem k opakování zkoušky při upravených parametrech klíčení (vlhkost, teplota, jiné lůžko, moření osiva).

Za normální se považují klíčenci se schopností rovnoměrného vývoje v normální rostliny v příznivých půdních, vlhkostních, teplotních a světelných podmínkách.

Obecná charakteristika normálního klíčence: (obr. 1,2 )

  • má vyvinuty všechny důležité orgány (nepoškozený kořínek, hypokotyl, epikotyl, plumula atd.),

  • má malé vady, ale ostatní důležité orgány jsou dostatečně a rovnoměrně vyvinuty,

  • klíčenec poškozený patogeny, je-li zcela zřejmá sekundární infekce na lůžku a jsou-li rozpoznatelné všechny důležité orgány.


Img. 6.3.2 - 2 : Mírně deformovaný normální klíčenec hrachu
Vadní (anomální) klíčenci:

  • poškození klíčenci (primární kořínek chybí nebo je zakrnělý, klíčenec bez děložních nebo primárních lístků, různě poškozený, u obilnin 1.skupiny vyvinut pouze 1 seminální kořínek),

  • deformovaní klíčenci - různé deformace nebo zakrnění důležitých orgánů,

  • shnilí klíčenci.


Tvrdá semena
- semena některých čeledí (např. vikvovité), pokud osemení bránilo příjmu vody a semena zůstala po celou dobu zkoušky nenabobtnalá. Jejich podíl se uvádí ve výsledku zvlášť a zahrnuje se do klíčivosti.


Svěží nevyklíčená semena
- i po zvláštní úpravě k přerušení dormance do konce předepsané doby testu nabobtnala, zůstávají zdravá, ale neklíčí. Do klíčivosti se nezahrnují.

Img. 6.3.2 - 3 : Klíčení v Petriho miskách
Img. 6.3.2 - 4 : Klíčící mák - příklad drobnosemenné plodiny




<< 6.3.1 Podmínky klíčení Top 6.3.3 Výpočet procenta klíčivosti >>