<< 3.3.2 Hodnocení polehnutí 4 Osivo a sadba >>

3.3.3 Zjišťování sklizňových ztrát

Img. 3.3.3 - 1 : Sklizeň kukuřice sklízecí mlátičkou s adaptérem
Sklizňové ztráty vznikají v průběhu sklizně. Lze je stanovit jako rozdíl odhadu výnosu před sklizní a dosaženého výnosu nebo sebráním a zvážením nesklizeného produktu z určité plodiny na jednotce plochy (1 m2). Ztráty se vyjadřují v procentech z úrody.

Přijatelné ztráty u obilnin se pohybují do 5%, přijatelné ztráty u brambor a cukrovky by neměly přesahovat 10%. Pokud jsou ztráty vyšší, je vhodné uvažovat o změně sklizňové mechanizace či změně organizace sklizně.



<< 3.3.2 Hodnocení polehnutí Top 4 Osivo a sadba >>