<< 5.1 Hodnocení jakosti potravinářské pšenice 5.3 Hodnocení jakosti zrna sladovnického ječmene >>

5.2 Hodnocení jakosti potravinářského žita

Žito musí odpovídat hodnotám jakostních ukazatelů uvedeným v tabulce 22 (ČSN 46 1100-4) a požadavkům stanoveným v ČSN 46 1100-1. Pokud se však při dodávání nestanoví požadavky na druhovou čistotu nebo na číslo poklesu, k hodnotám těchto jakostních ukazatelů se nepřihlíží.

Img. 5.2 - 1 : Zásobníky na skladování zrna nebo z něho vyrobenýc...
Img. 5.2 - 2 : Sklerocia námele - nežádoucí nečistoty v potraviná...















Tab. 22
Jakostní hodnocení zrna potravinářského žita

Ukazatel jakosti

 

vlhkost v %, nejvýše

14,5

objemová hmotnost v kg/hl, nejméně

70,0

druhová čistota v %, nejméně

95

číslo poklesu v s, nejméně

120

příměsi a nečistoty celkem v %, nejvýše

z toho:

  1. zlomky zrn v %, nejvýše
  2. zrnové příměsi celkem v %, nejvýše

    z toho: tepelně poškozená zrna v %, nejvýše

  3. porostlá zrna v %, nejvýše
  4. nečistoty v %, nejvýše

12,0

 

5,0

5,0

1,5

4,0

3,0



<< 5.1 Hodnocení jakosti potravinářské pšenice Top 5.3 Hodnocení jakosti zrna sladovnického ječmene >>