<< 5 Obchod s obilovinami a hodnocení jakosti obilovin | 5.2 Hodnocení jakosti potravinářského žita >> |
Za potravinářskou pšenici se považuje pšenice setá (Triticum aestivum L.) z produkce jarních i ozimých odrůd, které jsou registrovány podle jejich odpovídající pekárenské nebo pečivárenské jakosti; pěstitel je povinen deklarovat odrůdu.
Pšenice potravinářská se podle užití rozděluje na pšenici pekárenskou a pšenici pečivárenskou, které musí odpovídat hodnotám jakostních ukazatelů uvedených v tabulce 21 (ČSN 46 1100-2) a požadavkům stanoveným v ČSN 46 1100-1.
Tab. 21 Jakostní hodnocení zrna potravinářské pšenice
Ukazatel jakosti |
Pšenice pekárenská |
Pšenice pečivárenská |
vlhkost v % objemová hmotnost v kg.hl-1 obsah N-látek v sušině (N x 5,7) v % sedimentační index číslo poklesu v s příměsi z toho:
z toho: tepelně poškozená zrna v % |
nejvýše 14,0 nejméně 76,0 nejméně 11,5 nejméně 30 nejméně 220 nejvýše 6,0
nejvýše 3,0 nejvýše 5,0 nejvýše 0,5 nejvýše 2,5 nejvýše 0,5 nejvýše 0,05 |
nejvýše 14,0 nejméně 76,0 nejvýše 11,5 nejvýše 25 nejméně 220 nejvýše 6,0
nejvýše 3,0 nejvýše 5,0 nejvýše 0,5 nejvýše 2,5 nejvýše 0,5 nejvýše 0,05 |
<< 5 Obchod s obilovinami a hodnocení jakosti obilovin | Top | 5.2 Hodnocení jakosti potravinářského žita >> |