<< 5 Obchod s obilovinami a hodnocení jakosti obilovin 5.2 Hodnocení jakosti potravinářského žita >>

5.1 Hodnocení jakosti potravinářské pšenice

Za potravinářskou pšenici se považuje pšenice setá (Triticum aestivum L.) z produkce jarních i ozimých odrůd, které jsou registrovány podle jejich odpovídající pekárenské nebo pečivárenské jakosti; pěstitel je povinen deklarovat odrůdu.

Pšenice potravinářská se podle užití rozděluje na pšenici pekárenskou a pšenici pečivárenskou, které musí odpovídat hodnotám jakostních ukazatelů uvedených v tabulce 21 (ČSN 46 1100-2) a požadavkům stanoveným v ČSN 46 1100-1.


Tab. 21
Jakostní hodnocení zrna potravinářské pšenice

Ukazatel jakosti

Pšenice pekárenská

Pšenice pečivárenská

vlhkost v %

objemová hmotnost v kg.hl-1

obsah N-látek v sušině (N x 5,7) v %

sedimentační index – Zelenyho test (SEDI test) v ml

číslo poklesu v s

příměsi a nečistoty celkem v %

z toho:

  1. zlomky zrn v %
  2. zrnové příměsi v %

    z toho: tepelně poškozená zrna v %

  3. porostlá zrna v %
  4. nečistoty v %

z toho: tepelně poškozená zrna v %

nejvýše 14,0

nejméně 76,0

nejméně 11,5

nejméně 30

nejméně 220

nejvýše 6,0

 

nejvýše 3,0

nejvýše 5,0

nejvýše 0,5

nejvýše 2,5

nejvýše 0,5

nejvýše 0,05

nejvýše 14,0

nejméně 76,0

nejvýše 11,5

nejvýše 25

nejméně 220

nejvýše 6,0

 

nejvýše 3,0

nejvýše 5,0

nejvýše 0,5

nejvýše 2,5

nejvýše 0,5

nejvýše 0,05



<< 5 Obchod s obilovinami a hodnocení jakosti obilovin Top 5.2 Hodnocení jakosti potravinářského žita >>