b |
BBCH stupnice |
Mezinárodní makrofenologická stupnice pro popis růstových fází obilnin (podle Enz a Dachlera, |
c |
Cizosprašnost obilnin |
Vlastnost charakteristická pro žito, kukuřici, čirok a pohanku. K opylení a oplození je n |
Číslo poklesu, pádové číslo, viskotest |
Ukazatel, který určuje aktivitu alfa-amylázy v zrnu.Dochází ke zt |
g |
Gushing efekt |
Přepěnění piva při otevření láhve či plechovky způsobené neoptimální kvalitou obilek ječmene – |
h |
Hmotnost zrna, HTS |
Průměrná hmotnost zrna se pohybuje kole |
Hustota porostu obilnin (počet klasů na ploše),K |
Za optimální lze považovat v době sklizně porost s 500 až 1000 klasy na čtverečn |
ch |
Choroby obilnin |
Škodliví činitelé snižující výnos a zho |
i |
Internodium |
Část stébla obilní rostliny. Mezikolénčí - je duté (např. pšenice, ječmen) či vyplněné dření ( |
j |
Jakost ječmene sladovnického |
Soubor znaků rozhodující o zpeněžení produkce ječmene. |
Jakost obilnin |
Komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností obilky, které |
Jakost pšenice potravinářské pro pekárenské využití |
Soubor znaků rozhodující o zpeněžení pr |
Ječmen |
Druhá nejpěstovanější obilnina v ČR, převážnou část zaujímá jarní sladovnický ječmen (cca |
k |
Klas |
Soubor obilek na tzv.„klasovém vřeténku“. Skládá se z jednotlivých klásků na klasovém vře |
Kukuřice |
Obilnina i okopanina dle způsobu pěstování, využití na zrno i na siláž, na výrobu lihu, škrobu |
Kvetení |
Růstová fáze obilnin, kdy dochází k opylení a oplození. Na povrchu klasu jsou viditelné t |
m |
Metání |
Růstová fáze obilnin, ve které dochází k objevení se klasu v terminální části rostli |
Mikrofenologická stupnice (stupnice Kupermanové) |
Stupnice pro popis etap organogeneze (vývoje) vzrostného vrcholu. Popisuje diferenciaci vzrost |
Minerální hnojení NPK + ostatní prvky |
Prvek s největším ozeleňovacím efe |
Mouka |
Rozemleté obilky bez obalových vrstev (bílá) či s nimi (celozrnná mouka). |
n |
Nahá obilka |
Plod pšenice, žita, žitovce (triticale), nahého ovsa. |
Nod |
Část stébla obilní rostliny. Kolénko - je vyplněno dření. |
o |
Obilka |
Plod obilnin. Je nahá krytá v pluchách a pluškách či pluchatá s přirostlou či vol |
Obilniny |
Plodiny pěstované především jako rostliny poskytující základní surovinu k výrobě pekárens |
Obilniny v osevním postupu |
Tato skupina polních plodin je považová |
Objemová hmotnost |
Poměr hmotnosti zkoušené obilniny k objemu, který zaujímá po volném nasypání do nádoby zk |
Obsah NL v sušině |
Dusíkaté látky se stanoví nečastěji různými modifikacemi Kjeldahlovy metody. Obsah dusíku po v |
Odnožování |
Jedna z nejdůležitějších růstových fází obilnin, ve které se formuje výnoso |
Organické hnojení |
Organické hnojení není nezbytnou součástí systému výživy a hnojení obilnin. Nejvhodnější hnoji |
Osina |
Zakončení pluchy, má drsný povrch, funkce asimilační. |
Osivo obilnin |
Certifikované osivo vybrané odrůdy, kvality a výrobce, charakterizované zejména požadovanou kl |
Otruby |
Odpad vzniklý při mletí obilek, jsou to obalové vrstvy obilky. |
Oves |
Maloobjemová obilnina využitelná jako krmivo či v potravinářství k výrobě vloček, mü |
p |
Plevele obilnin |
Škodliví činitelé snižující výnos a zho |
Pluchatá obilka |
Plod ječmene a pluchatého ovsa. |
Počet zrn v klase,Z |
Výnosotvorný prvek určující produktivitu klasu, souvisí přímo s hustotou či délkou klasu, ovli |
Pseudocereálie |
Nepatří mezi lipnicovité obilniny, ale připravují a konzumují se obdobným způsobem jako obilni |
Pšenice |
Nejvýznamnější a nejpěstovanější obilnina. Pěstuje se na 25 % orné půdy ČR a zaujímá polovinu |
Příměsi a nečistoty (u potravinářské pšenice) |
Příměsi : zrna mechanicky poškozená, zrna v pluchách, zrna tepelně poškozen |
r |
Růst obilnin |
Životní cyklus obilnin, který lze rozdělit na 2 období – vegetativní a generativní. Do vegetat |
Rýže |
Nejvýznamnější potravina světa, s pšenicí se dělí o |
s |
Samosprašnost obilnin |
Vlastnost charakteristická pro pšenici, ječmen, proso a rýži. K opylení a oplození postač |
Sedimentační index (Zelenyho test) |
Zelenyho test hodnotí jakost a množství lepkových bílkovin.Je to objem |
Setí obilnin |
Setí probíhá na podzim či na jaře dle d |
Sklizeň |
Poslední agrotechnický zásah společně s odvozem produkce z pozemku. Vě |
Slad |
Naklíčený ječmen zbavený kořínků, vysušený. |
Sladový květ |
Odpad vzniklý při sladování, kořínky. |
Sloupkování |
Rychlá růstová fáze obilnin, ve které se prodlužují int |
Stavba obilky |
Obilka je tvořena obalovými vrstvami (8 – 10 % z celkové hmotnosti obilky, vláknina, popelovin |
Škrob |
Hlavní zásobní látka v obilce. |
Škůdci obilnin |
Škodliví činitelé snižující výnos a zho |
t |
Triticale |
Mezidruhový kříženec mezi pšenicí setou (Triticum aestivum) a žitem setým (Secale cereale) vyt |
v |
Výnos zrna |
Produkce porostu obilnin z plochy |
Výsevek obilnin |
Množství osiva vysetého na ploše |
z |
Zrání |
V této růstové fázi se formují obilky, |
Žito |
Obilovina „drsných oblastí“, snáší méně příznivé |