| b |
| BBCH stupnice |
Mezinárodní makrofenologická stupnice pro popis růstových fází obilnin (podle Enz a Dachlera, |
| c |
| Cizosprašnost obilnin |
Vlastnost charakteristická pro žito, kukuřici, čirok a pohanku. K opylení a oplození je n |
| Číslo poklesu, pádové číslo, viskotest |
Ukazatel, který určuje aktivitu alfa-amylázy v zrnu.Dochází ke zt |
| g |
| Gushing efekt |
Přepěnění piva při otevření láhve či plechovky způsobené neoptimální kvalitou obilek ječmene – |
| h |
| Hmotnost zrna, HTS |
Průměrná hmotnost zrna se pohybuje kole |
| Hustota porostu obilnin (počet klasů na ploše),K |
Za optimální lze považovat v době sklizně porost s 500 až 1000 klasy na čtverečn |
| ch |
| Choroby obilnin |
Škodliví činitelé snižující výnos a zho |
| i |
| Internodium |
Část stébla obilní rostliny. Mezikolénčí - je duté (např. pšenice, ječmen) či vyplněné dření ( |
| j |
| Jakost ječmene sladovnického |
Soubor znaků rozhodující o zpeněžení produkce ječmene. |
| Jakost obilnin |
Komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností obilky, které |
| Jakost pšenice potravinářské pro pekárenské využití |
Soubor znaků rozhodující o zpeněžení pr |
| Ječmen |
Druhá nejpěstovanější obilnina v ČR, převážnou část zaujímá jarní sladovnický ječmen (cca |
| k |
| Klas |
Soubor obilek na tzv.„klasovém vřeténku“. Skládá se z jednotlivých klásků na klasovém vře |
| Kukuřice |
Obilnina i okopanina dle způsobu pěstování, využití na zrno i na siláž, na výrobu lihu, škrobu |
| Kvetení |
Růstová fáze obilnin, kdy dochází k opylení a oplození. Na povrchu klasu jsou viditelné t |
| m |
| Metání |
Růstová fáze obilnin, ve které dochází k objevení se klasu v terminální části rostli |
| Mikrofenologická stupnice (stupnice Kupermanové) |
Stupnice pro popis etap organogeneze (vývoje) vzrostného vrcholu. Popisuje diferenciaci vzrost |
| Minerální hnojení NPK + ostatní prvky |
Prvek s největším ozeleňovacím efe |
| Mouka |
Rozemleté obilky bez obalových vrstev (bílá) či s nimi (celozrnná mouka). |
| n |
| Nahá obilka |
Plod pšenice, žita, žitovce (triticale), nahého ovsa. |
| Nod |
Část stébla obilní rostliny. Kolénko - je vyplněno dření. |
| o |
| Obilka |
Plod obilnin. Je nahá krytá v pluchách a pluškách či pluchatá s přirostlou či vol |
| Obilniny |
Plodiny pěstované především jako rostliny poskytující základní surovinu k výrobě pekárens |
| Obilniny v osevním postupu |
Tato skupina polních plodin je považová |
| Objemová hmotnost |
Poměr hmotnosti zkoušené obilniny k objemu, který zaujímá po volném nasypání do nádoby zk |
| Obsah NL v sušině |
Dusíkaté látky se stanoví nečastěji různými modifikacemi Kjeldahlovy metody. Obsah dusíku po v |
| Odnožování |
Jedna z nejdůležitějších růstových fází obilnin, ve které se formuje výnoso |
| Organické hnojení |
Organické hnojení není nezbytnou součástí systému výživy a hnojení obilnin. Nejvhodnější hnoji |
| Osina |
Zakončení pluchy, má drsný povrch, funkce asimilační. |
| Osivo obilnin |
Certifikované osivo vybrané odrůdy, kvality a výrobce, charakterizované zejména požadovanou kl |
| Otruby |
Odpad vzniklý při mletí obilek, jsou to obalové vrstvy obilky. |
| Oves |
Maloobjemová obilnina využitelná jako krmivo či v potravinářství k výrobě vloček, mü |
| p |
| Plevele obilnin |
Škodliví činitelé snižující výnos a zho |
| Pluchatá obilka |
Plod ječmene a pluchatého ovsa. |
| Počet zrn v klase,Z |
Výnosotvorný prvek určující produktivitu klasu, souvisí přímo s hustotou či délkou klasu, ovli |
| Pseudocereálie |
Nepatří mezi lipnicovité obilniny, ale připravují a konzumují se obdobným způsobem jako obilni |
| Pšenice |
Nejvýznamnější a nejpěstovanější obilnina. Pěstuje se na 25 % orné půdy ČR a zaujímá polovinu |
| Příměsi a nečistoty (u potravinářské pšenice) |
Příměsi : zrna mechanicky poškozená, zrna v pluchách, zrna tepelně poškozen |
| r |
| Růst obilnin |
Životní cyklus obilnin, který lze rozdělit na 2 období – vegetativní a generativní. Do vegetat |
| Rýže |
Nejvýznamnější potravina světa, s pšenicí se dělí o |
| s |
| Samosprašnost obilnin |
Vlastnost charakteristická pro pšenici, ječmen, proso a rýži. K opylení a oplození postač |
| Sedimentační index (Zelenyho test) |
Zelenyho test hodnotí jakost a množství lepkových bílkovin.Je to objem |
| Setí obilnin |
Setí probíhá na podzim či na jaře dle d |
| Sklizeň |
Poslední agrotechnický zásah společně s odvozem produkce z pozemku. Vě |
| Slad |
Naklíčený ječmen zbavený kořínků, vysušený. |
| Sladový květ |
Odpad vzniklý při sladování, kořínky. |
| Sloupkování |
Rychlá růstová fáze obilnin, ve které se prodlužují int |
| Stavba obilky |
Obilka je tvořena obalovými vrstvami (8 – 10 % z celkové hmotnosti obilky, vláknina, popelovin |
| Škrob |
Hlavní zásobní látka v obilce. |
| Škůdci obilnin |
Škodliví činitelé snižující výnos a zho |
| t |
| Triticale |
Mezidruhový kříženec mezi pšenicí setou (Triticum aestivum) a žitem setým (Secale cereale) vyt |
| v |
| Výnos zrna |
Produkce porostu obilnin z plochy |
| Výsevek obilnin |
Množství osiva vysetého na ploše |
| z |
| Zrání |
V této růstové fázi se formují obilky, |
| Žito |
Obilovina „drsných oblastí“, snáší méně příznivé |