Index of terms

<< Back to the list of terms
 
Brambory - skladování

Brambory pro dosažení nejnižších skladovacích ztrát a zachování konzumní kvality či biologické hodnoty (u sadby) vyžadují naskladnění zdravých, suchých, vyzrálých hlíz s minimálním poraněním, dodržení správné teploty podle fáze skladovacího období a užitkového směru, výměnu vzduchu v mezihlízovém prostoru, odvod CO2 a vody vzniklé dýcháním brambor. 1. Osušování trvá 24 až 36 hodin po naskladnění v závislosti na stavu brambor. Zásadně by nemělo docházet k naskladňování mokrých brambor. V tomto období se odstraní povrchová vlhkost hlíz. 2. Hojení hlíz následuje po období osušování. Probíhá při teplotě 12 – 18°C a relativní vlhkosti 85 – 95%. 3. Zchlazování se provádí větráním vnějším vzduchem, v případě výskytu mrazů smíšeným vnějším a vnitřním vzduchem. 4. Skladování, jehož cílem je udržení teploty dosažené během období zchlazování. 5. Oteplování se provádí 10 – 14 dnů před požadovaným vyskladněním postupně na teplotu nad 10°C. Potom musí dojít k urychlenému vyskladnění dřív než dojde k vyklíčení. Zásadně je třeba zabránit přístupu světla, aby nedošlo k zezelenání hlíz. 6. Tržní úprava konzumních brambor spočívá v mechanickém vytřídění hlíz podle tvaru na skupiny odpovídající požadavkům zákona o potravinách, eventuálně na jiný žádaný rozměr, balení konzumních hlíz podle přání odběratele do odpovídajících obalů, žádané hmotnosti 7. Expedice a doprava konzumních brambor nesmí zhoršit připravenou kvalitu, musí být šetrná a rychlá.