| a |
| Agrotechnika topinamburu |
Základní zpracování a příprava půdy k sázení je podobná jako pro brambory. Topinambury můžeme sázet ... |
| Alfa-aminodusík |
Někdy se používá název škodlivý dusík – jedná se o dusík aminokyselin, ke kterému se přičítá polovin... |
| Autovegetativní metody množení ovocných dřevin |
Podle doby zakořenění nového jedince můžeme autovegetativní metody |
| b |
| Biologická fixace dusíku |
Luskoviny mají schopnost žít v symbióze s baktériemi poutajícími v |
| Biologická hodnota osiva a sadby |
Je vyjádřením vnitřních vlastností osiva daných kvalitou živé hmot |
| Biologie lnu |
Len setý patří do čeledi lnovitých. Z tenkého kůlového kořene vyrů |
| Biomasa |
Na bilanci obnovitelných zdrojů energie ve světě se biomasa podílí |
| Bionafta |
Filtrovaný řepkový olej se bez dalších úprav může stát pohonnou lá |
| Bioplyn |
Bioplyn se tvoří všude, kde bez přístupu vzduchu nebo po vyčerpání |
| Bioprodukty |
Bioprodukty jsou produkty ekologického zemědělství |
| Botanická charakteristika kapusty |
Lodyha krmné kapusty je silná, 1 – 2m dlouhá, s velkými šťavnatými listy. Hlavní kůlový kořen pronik... |
| Botanická charakteristika krmné řepy |
Krmná řepa se od cukrovky odlišuje menším počtem listů, kratšími a tenčími řapíky. Listová čepel je ... |
| Botanická charakteristika tuřínu |
Je dvouletá rostlina vytvářející v prvním roce bulvu s přízemní listovou růžicí, která je vlastně př... |
| Brambory |
Brambory jsou považovány za důležitou potravinu, průmyslovou surovinu a významnou zemědělskou plodin... |
| Brambory - biologická příprava sadby |
Biologická příprava sadby má za účel zkrátit období mezi sázením a vzcházením porostu. Výrazně snižu... |
| Brambory - botanická charakteristika |
Původ současných odrůd brambor vychází především z druhu Solanum tuberosum. Tetraploidnost kulturníh... |
| Brambory - certifikovaná sadba |
Je úředně uznaná ÚKZÚZ. Ta je vypěstována předepsaným způsobem v t |
| Brambory - chemická příprava sadby |
Chemická příprava sadby spočívá v ošetření sadby proti napadení chorobami a škůdci. Proti kořenomorc... |
| Brambory - dormance hlíz |
Hlíza po sklizni prochází klidovým obdobím (dormancí), v němž nevyklíčí ani za podmínek příznivých p... |
| Brambory - fáze skladovacího období |
1. Osušování trvá 24 až 36 hodin po naskladnění v závislosti |
| Brambory - hmotnost hlíz |
Průměrná hmotnost jedné hlízy se pohybuje v rozmezí 60 – 100g. Hmotnost jedné hlízy je přímo úměrně ... |
| Brambory - ideotyp rostliny bramboru |
Ideální rostlina - trs - by měla mít větší počet stonků (5 - 7), n |
| Brambory - mechanická kultivace |
Je založena na několikerém vláčení a proorávkách v době od výsadby |
| Brambory - mechanická příprava sadby |
Sklizené partie sadby se zbavují mechanických příměsí, pod-rozměrných nebo vadných hlíz a nejšetrněj... |
| Brambory - narašení sadby |
Narašení sadby je nejjistější způsob kontroly, že je sadba životasch |
| Brambory - oblasti pěstování |
Brambory lze pěstovat ve všech výrobních oblastech ČR; typickou oblastí pro jejich pěstování je bram... |
| Brambory - odrůdy |
Odrůdy brambor se dělí podle délky vegetační doby od výsadby do fyziologické zralosti na velmi rané ... |
| Brambory - ošetřování brambor během vegetace |
V ČR používáme 2 základní technologické postupy: klasickou kultiva |
| Brambory - pěstitelský význam |
Brambory jsou považovány za důležitou potravinu, průmyslovou surov |
| Brambory - počet hlíz |
Pohybuje se v průměru kolem 10 – 14 hlíz na jednu rostlinu. Závisí především na genetickém základě o... |
| Brambory - počet rostlin |
Počet rostlin je určován sponem sázení, který závisí na hodnotě a velikosti sadbových hlíz, účelu pě... |
| Brambory - požadavky na jakost hlíz |
Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v ”zákoně o |
| Brambory - požadavky na prostředí |
Brambory lze pěstovat ve všech výrobních oblastech ČR; typickou ob |
| Brambory - předkličování sadby |
Předkličování sadby je nejintenzivnější a finančně nejnákladnější způsob přípravy sadby, zvláště ran... |
| Brambory - skladování |
Brambory pro dosažení nejnižších skladovacích ztrát a zachování konzumní kvality či biologické hodno... |
| Brambory - sklizeň |
Sklízíme jendořádkovými nebo dvouřádkovými sklízeči, případně ručn |
| Brambory - složení hlíz |
Bramborové hlízy v průměru obsahují 23,7% sušiny. Hlavní zásobní látkou je škrob, jeho obsah se pohy... |
| Brambory - výnosové prvky |
Ideální rostlina – trs – by měla mít větší počet stonků (5 – 7), nižší počet hlíz (12 – 14) na trs, ... |
| Brambory - zakládání porostu |
Porosty brambor jsou zakládány v pravidelném sponu, který odpovídá danému užitkovému směru. Šířka řá... |
| Brambory - základy tvorby výnosu |
Výnos je výsledkem souhrnného působení faktorů, které jej ovlivňuj |
| Brambory - založení porostu |
Organizace porostu brambor je dána sponem sázení, tj. meziřádkovou |
| Brambory - způsoby sklizně |
1. Ruční sběr za 2-řádkovým vyorávačem nebo vyorávačem s rozmetacím kolem je vhodný pro malé plochy,... |
| Brambory konzumní stolní rané |
Stolní rané brambory - velmi rané odrůdy sklizené před dosa |
| Brambory krmné |
Brambory pro krmení hospodářských zvířat se u nás v současné době nepěstují. Pro tento účel jsou vyu... |
| Brambory průmyslové |
Jsou důležitou surovinou hlavně pro výrobu škrobu. Výroba lihu z brambor poklesla v ČR na minimum, n... |
| Brambory sadbové |
Cílem je vypěstovat zdravou sadbu, účelová technologie pěstování v |
| Bulevnaté okopaniny |
Bulevnaté okopaniny poskytují dužnaté produkty (většinou podz |
| Bulva cukrovky |
Část rostliny řepy bez listů (někdy se používá termín kořen), je utvářena podle variet a typů odrůd.... |
| c |
| Cíle ekologického zemědělství |
udržet a zlepšit dlouhodobou úrodnost půdy a její ekologickou |
| Codex Alimentarium |
Definuje na základě vyjádření expertů z celého |
| Cukernatost |
Nejznámější a dominující kritérium technologické jakosti cukrovky (polarizace P), v procentech vyjád... |
| Cukernatost - její stanovení |
Pro stanovení cukernatosti se odebírá vzorek 20 – 25kg bulev nebo minimálně 15 – 20 kusů bulev tak, ... |
| Cukr |
Ve většině zemí světa nejběžnější sladidlo, velmi čistá chemická sloučenina – sacharóza. Světová pro... |
| Cukr - produkce v ČR |
Celková spotřeba cukru v ČR je cca 400 - 450 tisíc tun, |
| Cukrovka |
Plodina především pěstována jako technická plodina (surovina na výrobu cukru), v malé míře je využív... |
| Cukrovka - hustota porostu |
Za optimální lze považovat v době sklizně porost s 85000 až 1 |
| Cukrovka - kvalita bulev |
Je dána technologickou jakostí bulev, je vyjadřována zpravidla cuker |
| Cukrovka - mezerovitost porostu |
Mezerovitost je procentický podíl mezer na celkové délce řádku, za m |
| Cukrovka - množení osiva |
Množení osiva stávajících odrůd cukrovky se uskutečňuje vesměs v jižní Evropě, kde jsou pro opylení ... |
| Cukrovka - nákupní cena |
Je sjednávána v kupní smlouvě dohodou za 1 tunu čisté hmotnosti cukr |
| Cukrovka - ochrana proti plevelům |
V posledních deseti letech se v Evropě i ČR ustupuje od vysokých dávek preemergentních herbicidů typ... |
| Cukrovka - pěstitelský význam |
Cukrovka je především pěstována jako technická plodina, v malé míř |
| Cukrovka - sklizeň |
Bulvy jsou nejprve ořezány, následně vyorány z půdy, čištěny |
| Cukrovka - složení |
Řepná bulva obsahuje asi 76% vody a 24% sušiny. Zpracováním cukrovky v cukrovaru získáme v průměru 1... |
| Cukrovka - technologická jakost bulev |
Komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemický |
| Cukrovka - technologické složení řepné bulvy |
Z technologického hlediska rozdělujeme látky obsažené ve skli |
| Cukrovka - úprava osiva |
Úprava osiva probíhá ve specializovaných podnicích. Pokud je sklizeno osivo obou komponentů („množen... |
| Cukrovka - výnosové prvky |
Ve srovnání s jinými plodinami se řepa nevyznačuje autoregulační, al |
| Cukrovka - výsevek |
Cukrovku vyséváme na konečnou vzdálenost 18 až 21cm, což představu |
| Cukrovka - zakládání porostu |
Porosty cukrovky jsou zakládány přesným výsevem osiva na konečnou vzdálenost (technologie bez ruční ... |
| Cukrovka - způsoby sklizně |
Základní varianty sklizně cukrovky jsou jednofázová sklizeň, kdy je současně sklizen chrást i bulvy ... |
| Cukrovka v osevním postupu |
V současnosti se v ČR uplatňují prakticky dva základní systémy osevních postupů. V osevním postupu s... |
| Čekanka |
Čekanka je využívána v průmyslu kávovin pro svou barvící schopnost |
| Čekanka - semenářství |
Čekanka je dvouletá cizosprašná plodina. V prvém roce vytváří bulvy, ve druhém roce tvoří generativn... |
| Čekanka - technologická jakost |
Čekankové kořeny k průmyslovému zpracování mají být zdravé, vyzrálé, nezavadlé, nenamrzlé, zbavené n... |
| Čekanka - technologie pěstování |
Čekanku zařazujeme do osevního postupu zpravidla jako organicky hnojenou okopaninu nejčastěji mezi d... |
| Černý úhor |
Další metodou ukládání půdy do klidu je tzv. úhorování. Jedná se b |
| Číslo FAO |
Číslo ranosti, tzv. číslo FAO, určuje poměrnou délku vegetační dob |
| Číslo poklesu |
Číslo poklesu - umožňuje posou |
| d |
| Další hlíznaté okopaniny |
Mezi další hlíznaté okopaniny se zařazují některé andské kořenové a hlíznaté plodiny (ARTC), které j... |
| Drobné ovoce |
Do této skupiny patří: rybíz, |
| Droga |
Léčivou drogou rozumíme všechny sušené upravené, nebo neupravené s |
| Dřevní oleje |
Výrobny dřevního uhlí většinou bez užitku spalují vedlejší produkt |
| Dřevní plyny |
I prosté hoření dřeva je z 80% spalování teplem uvolněného dř |
| e |
| Ekologické zemědělství |
Ekologické zemědělství je souhrný název pro jednotlivé typy přírod |
| Ekologické zemědělství - definice |
Ekologickým zemědělstvím se rozumí zvláštní druh zemědělského hosp |
| Ekonomika pěstování lnu |
Náklady (rok 2002) na 1ha činí asi 17tis. Kč, když se použijí odepsa |
| f |
| Farmářské osivo a sadba |
Osivo a sadba jakékoliv kvality vyprodukovaná farmářem pro vlastní |
| Fáze rosení lnu |
Na rosení se podílí asi 150 druhů mikroorganismů ve |
| Fotoperiodická reakce |
Fotoperiodická reakce je působení délky světelné části dne na vývo |
| g |
| Galenika |
Jednoduché přípravky z léčivých rostlin jsou nazývány galenik |
| Glykosidy |
Významnými účinnými látkami jsou glykosidy, |
| h |
| Historie pěstování lnu |
V Českých zemích je pěstování lnu starého data. To dokládají názvy |
| Hlava bulvy |
Horní část bulvy, ze které vyrůstá růžice listů, hranici tvoří nejnižší věnec listových pupenů – epi... |
| Hlíznaté okopaniny |
Hlíznaté okopaniny se pěstují pro své podzemní dužnaté orgány (hlízy |
| Hmotnost bulev cukrovky |
Průměrná hmotnost bulev v době sklizně dosahuje 550 – 800 gramů, cukernatost 15 – 18% a v bulvě je 9... |
| Hodnocení jakosti brambor |
Podle kvalitativních požadavků českých norem (ČSN 462200 Brambory) |
| Hodnocení jakosti luštěnin |
Podmínky pro jakostní hodnocení luštěnin jsou uveden |
| Hodnocení jakosti obilovin |
Při hodnocení jakosti zrna obilovin (podle ČSN) se r |
| Hodnocení jakosti olejnin |
Požadavky na kvalitu olejnatých komodit jsou uvedeny v ČSN&nb |
| Hodnocení kvality léčivých rostlin |
Hlavním kritériem kvality u zpracovatelů je obsah účinných lá |
| Hodnocení sladovnického ječmene |
Základní jakost zrna sladovnického ječmene zahrnuje větší počet uk |
| Hodnocení zrna pšenice |
K základním ukazatelům patří objemová hmotnost zrna, která |
| Houby |
Do této skupiny patří žampión zahradní, hlíva ústřičná, límcovka o |
| Hořčice bílá |
Semeno hořčice bílé (Sinapis alba L |
| Hořčiny |
Hořčiny jsou přírodní látky rozmanitého chemického složení, které |
| Hustota porostu cukrovky |
Za optimální lze považovat v době sklizně porost s 85000 až 100000 řepami, s mezerovitostí do 5% a s... |
| Hybridní odrůdy chmele |
Vznikly hybridizací chmele, tj. křížením žateckého poloraného červeň |
| ch |
| Chmel - hodnocení |
Z každé dodávky chmele od pěstitele se odebere průměrný vzore |
| Chmel - odrůdy Žateckého poloraného červeňáku |
Z hospodářského hlediska se jedná o 9 pěstovaných klonů vznik |
| Chmel - panenský chmel |
V 1. roce po výsadbě získáme již určitou menší sklizeň, tzv. pa |
| Chmel - rozsah pěstování v ČR |
V České republice se chmel pěstuje přibližně na ploše 6100ha, pěst |
| Chmel - sklizeň |
Sklizeň chmele nastává po dosažení technické zralosti. Začátek skl |
| Chmel - stanovištní podmínky |
Chmel vyžaduje půdy s dostatečnou mocností orniční vrstvy, přízniv |
| Chmel - sušení |
Očesané hlávky intenzivně dýchají, zvyšují teplotu, vykazují vysok |
| Chmel - technická zralost |
Hlávky chmele jsou uzavřené, při zmáčknutí pružné, žlutozelen |
| Chmel - úprava usušených hlávek |
Usušené hlávky jsou křehké, snadno se rozpadají a poškozují, nejso |
| Chmel - význam |
Chmel je důležitou technickou plodinou pěstovanou pro sklizeň hláv |
| Chmel - založení porostu |
Nejvhodnější jsou pozemky s rovným nebo nepatrně zvlněným reliéfem |
| Chmel - „Nové dřevo“ |
Je tvořeno částí lodyhy mezi horní částí babky a povrchem, je jedn |
| Chmel - „Staré dřevo“ |
Tvoří základ babky, nacházející se v hloubce 10 – 25cm pod po |
| Chmelová hlávka |
Chmelová hlávka (šištice) je plodenství samičí chmelové ros |
| Chmelové pryskyřice |
Jsou označované též jako hořké látky, jsou hlavní látkou v hl |
| Chmelové silice |
Jsou látky těkavé povahy, chmelu dávají typickou vůni. Jsou prakti |
| Chmelové třísloviny |
Jsou tvořeny směsí látek polyf |
| i |
| Inulin |
Zásobní látka obsažená v čekance a topinamburu, která je stále více využívána ve výživě diabetiků. I... |
| Inulin a jeho charakteristika |
Inulin je především významným zdrojem dietetické vlákniny, s příznivými účinky na činnost trávícího ... |
| j |
| Jádroviny |
Do této skupiny patří: jabloň, |
| Jakon |
Jakon je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až dva metry, která se u nás pěstuje jako jednoletá. Hlí... |
| Jakon - botanická charakteristika |
Jakon patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Jakon je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až d... |
| Jakon - složení |
Nadzemní hmota obsahuje 11 – 17% bílkovin, 2 – 7% tuku a 38 – 41% sacharidů v sušině. Vzhledem k tom... |
| Jakon - technologie pěstování |
Zpracování půdy na podzim i na jaře je obdobné jako u bramboru. Na jaře vysazujeme kaudex (oddénkové... |
| Jakost biologická |
Hodnotí obsah a skladbu živin, vitamínů, enzymů a některých specif |
| Jakost krmná |
Je dána souborem ukazatelů, které sledují energetickou hodnotu krm |
| Jakost nutriční |
Je posuzována z pohledu lidské výživy. Pro výživu člověka je |
| Jakost senzorická |
Je charakterizována souborem vlastností, které jsou vnímány lidskými smysly. |
| Jakost technologická |
Souhrn vlastností, které ovlivňují technologii zpracování suroviny |
| Jakostní hodnocení ječmene jarního |
Jakost sladovnického ječmene se posuzuje podle ČSN 46 1100 - 5 “Je |
| Jakostní hodnocení pšenice obecné |
Pšenice potravinářská se hodnotí podle ČSN 46 1100 – 2. Podle účel |
| Jarní ječmen - biologické požadavky |
Jarní ječmen je méně náročný na teplotu a vláhu. Pro optimální růs |
| Jednoleté energetické plodiny |
Jednoleté plodiny jsou významné rychlou produkcí a nižšími nároky |
| Jednoleté pícniny |
Jednoleté pícniny (obilniny, luskoviny, luskovinoobilní směsky, bruk |
| Jetel luční |
Jetel luční (Trifolium pratense L.) |
| Jetelotravní směsi |
Z jetelovinotrav v současné době rozhodující plochu zaujímají směs |
| Jeteloviny |
Jeteloviny jsou největším a nejlevnějším zdrojem krmiv s vyšším |
| k |
| Kategorie rozmnožovacího materiálu |
Jsou definovány zákonem č. 92/96 Sb. a charakterizují určitou kval |
| Klíčivost |
Schopnost semen poskytnout v optimálních podmínkách za stanoven |
| Konzervace píce |
Konzervace velmi významně ovlivňuje produkční účinnost objemných k |
| Krk bulvy |
Část bulvy mezi hlavou a vlastním kořenem, která nenese listy ani kořeny – hypokotyl. |
| Krmná brukev |
Byla vyšlechtěna z plané brukve zelné. Je méně rozšířenou plodinou vhodnou pro krmné účely i pro kuc... |
| Krmná kapusta |
Je dvouletá rostlina, která v prvním roce vegetace poskytuje vysok |
| Krmná mrkev |
Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý neb... |
| Krmná mrkev |
Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. Plochy pěstování v |
| Krmná řepa |
Krmná řepa je především využívána ke krmení hospodářských zvířat. |
| Krmné okopaniny |
Okopaniny vhodné také ke krmným účelům, zejména pro vysokou produkci biomasy, ať už jde o přímé krme... |
| Kryty z plastických hmot |
Kryty z plastických hmot se používají jednak jako tune |
| Kukuřice - biologické požadavky |
Kukuřice je teplomilná rostlina. Zrno začíná klíčit, když teplota |
| Kvalita osiv a sadby |
Soubor hodnot vyjadřujících vnitřní a vnější vlastnosti semen a sa |
| Květenství obilnin |
Obilniny mají vrcholové květenství na konci plodných stébel. Květe |
| l |
| Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů |
Základní právní normou v oblasti potravin a přeneseně i surov |
| Len dnes |
Pěstování přadného lnu vyžaduje specializaci, neboť většina mechan |
| Len olejný |
Len olejný (Linum usitatissimum L.) je v ČR okraj |
| Lihobenzínový program |
Alternativou nepotravinářského využití rostlinné produkce je lihoben |
| Listnaté a ostatní okopaniny |
Listnaté a ostatní okopaniny vytvářejí šťavnaté orgány se zna |
| Louky a pastviny |
Trvalé travní porosty (TTP) historicky představovaly jediný zdroj |
| Luskoviny |
Luskoviny jsou jednoleté druhy z čeledi bobovitých, hlav |
| Luskoviny - agronomický význam |
Schopnost vázat vzdušný dusík prostřednictvím hlízko |
| Luskoviny - kvalitativní požadavky na jedlé luštěniny |
Při prodeji musí být zdravé, vyzrálé, bez cizích pachů a živých šk |
| Luskoviny - negativní pěstitelské vlastnosti |
Výnosová nestabilita; náchylnost k chorobám a škůdcům; malá kompen |
| Luskoviny - pěstitelský význam |
Pro luskoviny je charakteristický vysoký obsah bílkovin v semenech |
| Luskoviny - posklizňové ošetření |
Po výmlatu mají semena značnou vlhkost, ve sklizené hmotě se vysky |
| Luskoviny - technologie sklizně |
Pro sklizeň suchých semen luskovin se využívá upravených kombajnů ur |
| Luskoviny - výnosové prvky |
počet rostlin na jednotce plochy (např. hrách 80 – 100, bob 4 |
| Luskoviny - využití |
Využití luskovin ve výživě lidí dosahuje rozpětí 1 - 25kg n |
| Luskoviny v osevním postupu |
Malá náročnost na předplodinu umožňuje zařazovat luskoviny po větš |
| m |
| Macerát |
Macerát je vytvořen výluhem drogy za studena. Droga se přelije stude |
| Mák - požadavky na prostředí |
Velmi citlivě reaguje na nevyrovnanost a odchylky v půdě, výž |
| Mák - ekonomika pěstování |
Náklady na jeden hektar se u máku pohybují, v závislosti na i |
| Mák - výnosové prvky |
Mezi hlavní výnosové prvky semene máku (a tím i makoviny) pat |
| Mák - využití v ČR a ve světě |
Semeno máku má pro vynikající dietetické vlastnosti významn |
| Mák a makovina, kvalita produkce máku |
Makovina se vykupuje podle: makroskopického hodnocení (tj. |
| Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů |
Metody lze rozdělit na přímé a nepřímé. U přímých metod se přímo z |
| Mezerovitost porostu cukrovky |
Mezerovitost je procentický podíl mezer na celkové délce řádku, za mezery považujeme části neobsazen... |
| Mezištěpování |
Jde o podvojné štěpování ve školce. Nejprve na podnož naočkujeme |
| Množení |
Znásobování rozmnožovacího materiálu. |
| Muškovitost luštěnin |
Jsou to zrna obsahující mrtvého zrnokaze (brouk) v kterémkoliv stádiu vývoje. |
| n |
| Nálev |
Nálev tvoří výluh drogy vroucí vodou. |
| Novošlechtění |
Budoucí odrůda přihlášená do zkoušek pro registraci. |
| o |
| Obilniny |
Obilniny označují skupinu plodin, pěstovanou kulturu, porost nebo |
| Obilniny |
Obilniny jsou hospodářsky, zemědělsky i spotřebitelsky nejvýznamnějš |
| Obilniny - rozdělení |
Obilniny se rozdělují podle biologických vlastností a znaků, a pod |
| Obilniny - sklizeň |
Porosty obilnin sklízíme sklízecí mlátičkou po dosažení plné zralo |
| Obilniny - základy tvorby výnosu |
Výnos obilnin je dán počtem klasů na jednotku plochy |
| Obiloviny |
Obiloviny mají význam produktu, zrna. |
| Objemová hmotnost |
Objemová hmotnost je hmotnost 1 hektolitru zrna pšenice, vyjadřuje s |
| Obnovitelné zdroje energie |
Jako obnovitelné zdroje energie jsou označovány energetické zdroje |
| Odbor osiv a sadby ÚKZÚZ |
Správní úřad zabývající se dodržováním pravidel pro produkci, dist |
| Odnožovací uzel |
Odnožovací uzel je specifickou částí obilnin. Vytváří se pod hlavním |
| Odrůda |
Je soubor pěstovaných rostlin, náležející k nejnižší kategori |
| Odrůdy cukrovky |
Podle výnosu kořene (bulvy) a cukernatosti lze současné odrůdy rozdělit na odrůdy výnosové (V-typ), ... |
| Odrůdy krmné řepy |
Objemové odrůdy (Hako, Bučanský žlutý válec, Gaia, Lenka, Peramono aj.) vyžadují více srážek, snášej... |
| Odvar |
Odvar je vytvořen varem drogy ve vodě. Tímto způsobem se připravují |
| Očkování |
Jde o nejčastější způsob štěpování používaný k vypěstování stromků |
| Okopaniny |
Skupina polních plodin poskytujících produkty s nízkým obsahem sušiny (10 – 30%), což společně s jej... |
| Okopaniny |
Okopaniny jsou polní plodiny poskytující produkty s nízkým obsahem |
| Okopaniny |
Pro rostliny této skupiny je charakteristický způsob pěstování, kter |
| Olejniny |
Produkují suchá semena (s průměrnou vlhkostí asi 10 – 13%). Lze je |
| Olejniny - další pěstované druhy olejnin |
Vedle hořčice bílé se u nás pěstují v menší míře i hořčice |
| Olejniny ČR |
V České republice je nejvýznamnější olejninou řepka olejná (o |
| Olejniny světa |
Nejvýznamnějšími olejninami světa jsou: sója, řepka a další brukvovi |
| Oplození |
Splynutí rozmnožovacích buněk mateřské a otcovské rostliny. |
| Opylení |
Znamená přenesení pylu otcovské rostliny na bliznu rostliny mateřs |
| Osivo |
Jsou semena určená k množení. |
| Osivo cukrovky |
Osivo vybrané odrůdy, kvality a výrobce, charakterizované zejména požadovanou klíčivostí, kalibrací,... |
| Oves setý - formy ovsa setého |
V kultuře se u nás pěstují dvě formy ovsa setého – oves pluch |
| Oves setý - biologie a pěstitelské požadavky |
Pluchatý oves se pěstuje v chladnějších a vlhčích oblastech, př |
| Oves setý - význam |
V současné době znovu nabývá oves na významu jako surovi |
| Ovoce - skladování |
Potřeba uskladnění převážné části produkce vyplývá z výrazné sezón |
| Ovoce - sklizeň |
Většina ovoce, určeného k přímému konzumu, se v současné době |
| Ovoce - stanovení doby sklizně |
Optimální sklizňové období je charakterizováno takovým stupněm zra |
| Ovocnářství |
Ovocnářstvím rozumíme vlastní pěstování ovocných rostlin na konečn |
| Ovocnictví |
Ovocnictví patří mezi aplikované biologické vědy. Na rozdíl od pol |
| p |
| Pazdeří |
Je složeno z dřevoviny a pokožky, získáme jej po vytření vlákna ze s |
| Pařeniště |
Pařeniště jsou nejstarším typem staveb. Jejic |
| Peckoviny |
Mezi peckoviny patří: slivoň, třešeň, višeň, mahalebka, broskvoň a |
| Pícní trávy |
Vyznačují se řadou předností, pro které se staly ve vlhčích oblast |
| Pícninářství |
Pícninářství se zabývá výrobou kvalitních objemných krmiv z pícnin |
| Pěstitelská technologie u přádného lnu |
Pole s přadným lnem se ještě před setím lnu obseje jar |
| Pěstování plodin pro nepotravinářské účely |
Dalším způsobem, jenž umožňuje navrácení půdy k původnímu účelu, j |
| Plevelná řepa |
Rostlina řepy (kulturní i planě rostoucí forma), která v prvn |
| Plevelná řepa - morfologické znaky |
Základním příznakem je vybíhavost v porostech technické cukrovky. Počátek střelkování nejranějších b... |
| Plod lnu a složení semen |
Plod je pětipouzdrá tobolka, která může mít max. 10 semen, obvykle |
| Pohanka obecná |
Pohanka patří do botanické čeledi Polygonaceae – rdesnovité |
| Pomologie |
Pomologie je věda, která |
| Požadavky lnu na prostředí |
Typickou oblastí přadného lnu u nás je bramborářská (85%) a horská |
| Produkty primárního metabolismu |
Produkty primárního metabolismu jsou chemické látky, které se aktivn |
| Proso seté |
Proso je starou kulturní plodinou naší oblasti. Část produkce se v |
| Původ topinamburu |
Topinambury pocházejí ze Severní Ameriky. V Evropě se začaly pěstovat v 1. polovině XVII. století a ... |
| Pšenice - biologické a pěstitelské požadavky ozimé pšenice |
Pšenice se pěstuje ve všech výrobních oblastech ČR s výjimkou nejv |
| Pšenice - jakostní třídy |
Odrůdy pšenice jsou zařazovány do jakostních skupin podle pekařské |
| Přadné rostliny |
Jsou takové, které v plodech (např. bavlník), na plodech (např. u |
| Přeměna biomasy - biochemická |
Metanové kvašení (sláma, traviny a zbytky travin + kejda) nebo alkoholové kvašení (okopaniny, obi |
| Přeměna biomasy - biologická |
Kompostování (rostlinné zbytky všeho druhu) a čištěn |
| Přeměna biomasy - chemická |
Esterifikace (olejniny). |
| Přeměna biomasy - termochemická |
Zplyňování (sláma obilnin a řepky, celé obilní rostliny) nebo spal |
| r |
| Rosení lnu |
Vlákno lze ze stonku získat řadou způsobů. Buď násilnou mechanickou |
| Roubování |
Při roubování přenášíme na podnož část dobře vyvinutého a vyzráléh |
| Rozmnožování |
Jedna ze základních vlastností živých organismů. Rozlišujeme rozmn |
| Rozpustný popel |
Vyjadřuje obsah rozpustných popelovin (Pp) v řepné bulvě, stanoví |
| Růstové a vývojové fáze obilnin |
Během vegetace procházejí rostliny vývojovými změnami, které se pr |
| Růstové fáze lnu |
Len klíčí 3 - 8 dnů, vzejde epigeicky (děložní lístky vynáší nad p |
| Ředkev olejná |
Ředkev olejná patří k nejstarším kulturním plodinám. V |
| Řepa |
Řepa je rostlina hospodářsky dvouletá. V prvním roce vegetace tvoří bulvu a listovou růžici. V první... |
| Řepice |
Řepice se pěstuje ve formě ozimé i jarní jako jednoletá plo |
| Řepka - agroekologické přednosti |
Řepka je vynikající předplodinou pro obilniny, zejména pro ozimou |
| Řepka - kvalita produkce a zpeněžení řepky |
Kvalita řepky olejné je dána:
|
| Řepka - ochrana proti chorobám |
Choroby mohou snížit výnos semene až o 20 - 50%. Z chorob, kter |
| Řepka - ochrana proti škůdcům |
Nejpočetnější je skupina škůdců vzcházejících rostlin až do |
| Řepka - posklizňové ošetření |
Bezprostředně po sklizni je třeba řepku přečistit a zejména vysuši |
| Řepka - požadavky na prostředí |
Hlavní pěstitelská výměra řepky olejné je v ČR soustředěna v bramb |
| Řepka - původ |
Řepka olejná (Brassica napus L. var. napus) z r |
| Řepka - sklizeň |
Řepka se sklízí v druhé polovině července. Ke s |
| Řepka - složení semene |
Osemení zaujímá 15 - 20% celkové hmotnosti semene a |
| Řepka - termín výsevu, výsevek řepky |
Obecně lze konstatovat, že řepku nejčastěji sejeme od poloviny |
| Řepka - význam |
potravinářská surovina (olej) pro lidskou výživu
|
| Řepka - základy tvorby výnosu |
Výnos je tvořen prvky výnosu, tj. počet rostlin na jednotku plo |
| Řepka - zařazení do osevního postupu |
Řepka se po sobě nesnáší z fytosanitárních důvodů pro výskyt |
| Řepka olejná - její typy |
Řepka olejná je jednoletý druh, pěstovaný ve dvou základních semen |
| Řepná dřeň |
Řepná dřeň představuje asi 6% masy bulvy. Hlavní část dřeně (70 – 90%) tvoří pentózany, pektinové lá... |
| Řepná rostlina |
Řepa je rostlina hospodářsky dvouletá. V prvním roce |
| Řepná šťáva |
Sklizené bulvy obsahují kolem 76% vody a asi 18% ve vodě rozpustných látek. Z nich přibližně 87% tvo... |
| Řepné klubíčko |
Klubíčko řepy je souborem nepravých plodů (kulovitých nažek), uzav |
| s |
| Sacharóza |
Běžně nazývaná cukr, dosahuje v cukrovce koncentrace nejčastěji v rozmezí 15 – 18%, maximálně 20 – 2... |
| Sacharóza - biologické zdroje výroby |
Hlavním biologickým zdrojem na výrobu sacharózy je cukrová tř |
| Sadba |
Hlízy, oddenky, cibule, výpěstky a jiné části rostlin sloužící k&n |
| Samozatravnění |
Ponecháním ploch bez ošetření dojde postupně k samozatravnění |
| Sedimentační index |
Sedimentační index (podle Zelenyho) – objem sedimentu mouky získan |
| Sekundární metabolity |
Z produktu primárního metabolismu vznikají sekundární metabolity |
| Semenářská hodnota osiva a sadby |
Je vyjadřována vlastnostmi biologickými, fyzikálními a mechanickým |
| Semenářství řepy |
Vlastní množení osiva probíhá buď: 1. ve dvouletém cyklu – výsevu a vypěstování sazeček, jejich skli... |
| Semeno |
Je rozmnožovacím orgánem rostlin, sloužícím k zajištění jejic |
| Semeno lnu |
Semeno přadného lnu má 37 – 40% olejného a 38 – 44% vysychavého ol |
| Senážování píce |
Senážování píce je konzervace o nejvyšší sušině (40 – 50%). Ztráty |
| Senzorická analýza |
Sledované znaky jsou vnímány lidskými smysly (senzory) – chutí, či |
| Shluky |
Blízko rostoucí rostliny (řepy), tj. ve vzdálenosti menší než 16cm – |
| Silážování čerstvé píce |
Silážování čerstvé píce s obsahem sušiny 18 – 25%, které je s |
| Silážování zavadlé píce |
Silážování zavadlé píce (předs |
| Silice |
Nejznámější z účinných látek jsou silice, |
| Skleníky |
Skleníky mají různou konstrukci a cena za 1m2 |
| Sklizeň krmné řepy |
Na sklizeň využíváme sklízečů cukrovky s rotačním (cepovým) ústrojím, kterému je nezbytné věnovat zv... |
| Sklizeň lnu |
Přímá sklizeň - zatím nejčastější způsob. Sto |
| Sklizeň máku |
Sklízíme při vlhkosti máku do 11% a makoviny do 17%. Ke sklizni se |
| Sklizňové ztráty luskovin |
Specifické vlastnosti rostlin a semen vyžadují velmi |
| Skořápkoviny |
Skořápkoviny neboli ovoce skoř |
| Složení tuřínu |
Bulvy obsahují hodně vody (cca 90%), ale i bílkovin (1,4%), vlákniny (1,4%), popelovin (0,7%) – zvlá... |
| Slunečnice - požadavky na prostředí |
Slunečnice je teplomilnou a suchovzdornou plodinou. Celkový požada |
| Slunečnice - sklizeň |
Dužnaté lůžko slunečnice je nutno dokonale před sklizní vysušit. A |
| Slunečnice - složení a kvalita slunečnicového semene |
Olejný typ slunečnice má středně velké nažky, tenkou slup |
| Slunečnice - využití v ČR a ve světě |
Slunečnice roční (Helianthus annuus L |
| Slunečnice – posklizňová úprava |
Při vlhkosti nažek po sklizni nad 21% je potřeba do 24 hodin prové |
| Spalování biomasy |
Pevná fytopaliva se vyskytují v několika formách, lišících se |
| Školkařství |
Školkařství, zahrnující sem |
| Šlechtění ovoce |
Cílem šlechtění je zachovat a zdokonalov |
| t |
| Technologická jakost bulev cukrovky |
Komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností řepné bulvy, které ... |
| Technologie pěstování kapusty |
Při výběru pozemku je nutno brát v úvahu předcházející plodiny čeledi brukvovité a další výsev je ne... |
| Technologie pěstování krmné brukve |
Krmná brukev není náročná na předplodinu. Vysoké výnosy dává po jetelovinách, vojtěškotravních a jet... |
| Totipotence |
Schopnost somatických rostlinných buněk dát vzniknout celé rostlin |
| Travní porosty |
Travní porosty - louky a pastviny - mají celospolečensky významnou ú |
| Trávy |
Trávy jsou nejvýznamnější složkou lučních a pastevních porost |
| Trávy - hustě trsnaté trávy |
Hustě trsnaté trávy mají píci silně inkrustovanou, tvrdou, a proto |
| Trávy - rhizomatické |
Rhizomatické trávy (s podzemními oddenky) zahrnují kulturní d |
| Trávy - stoloniferní trávy |
Stoloniferní trávy (s nadzemními výběžky) pro nízkou produkční a sil |
| Trávy - volně trsnaté trávy |
Volně trsnaté trávy mají rychlý vývin, d |
| Tritikale |
Tritikale je umělým mezidruhovým křížencem pšenice obecné (rod |
| Tritikale - význam |
Tritikale má u nás zatím nedoceněnou vysokou krmnou hodnotu, která |
| Tuřín |
Tuřín (Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Reichenb.) patří mezi nejstarší kulturní plodiny, bu... |
| Tuřín |
Patří mezi nejstarší kulturní plodiny, všeobecně je považován za n |
| Tykev olejná |
Tykev olejná je náročná teplomilná plodina s poměrně krátko |
| Třísloviny |
Třísloviny jsou přírodní bezdusíkaté látky se schopností tvořit s& |
| u |
| Ukládání půdy do klidu |
V podmínkách naší republiky půjde pravděpodobně o čtyři způsoby ob |
| Úprava a zkrmování krmné řepy |
Základním požadavkem při zkrmování řepy je, že znečištění nesmí přesáhnout 5%. Řepu před zkrmením je... |
| v |
| Varné typy brambor |
Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v „Zákoně o potravinách“ č. 110/1997 Sb.“ a v ... |
| Vegetativní rozmnožování |
Způsob nepohlavního rozmnožování u rostlin. Využívá se zejména v&n |
| Víceleté a vytrvalé energetické plodiny |
Z hlediska stability a výše produkce se zajímavěji jeví druhy v |
| Víceleté pícniny |
Víceleté pícniny na orné půdě představují jeteloviny, některé trávy, |
| Vlákno lnu |
Tkaniny ze lnu mají řadu vynikajících vlastností. Hygroskopičnost, |
| Vlastní kořen |
Spodní a největší část bulvy, ze které vyrůstají postranní kořínky, zejména v tzv. kořenové rýze – r... |
| Vodnice |
Rostlina, která se v ČR pěstuje sporadicky spíše jako meziplodina, |
| Vojtěška setá |
Vojtěška setá (Medicago sativa L.) |
| Výnos polarizačního cukru |
Množství cukru, které narostlo v bulvách cukrovky na poli (vypočítá se z hektarového výnosu bulev a ... |
| Využití sklizně přadného lnu |
Z 1ha se sklízí 3,5t roseného stonku a 500kg semen. Zp |
| Význam topinamburu. |
Topinambury jsou v ČR pěstovány jen okrajově. Jejich předností je všestranná využitelnost – k lidské... |
| Vzcházení epigeické |
Pří vzcházení epigeickém (fazol, sója, lupina) se prodlužuje hypok |
| Vzcházení hypogeické |
Při vzcházení hypogeickém (všechny ostatní druhy) dělohy zůstávají |
| Vzorkování |
Kvalitativní rozbor hodnoceného rostlinného produktu |
| x |
| Xenovegetativní způsoby rozmnožování ovocných dřevin |
Mezi nepřímé množení ovocných dřevin patří především štěpování a p |
| z |
| Zalesnění |
Jeden ze způsobů ukládání půdy do klidu, který se vš |
| Zelenina - její spotřeba |
Proto odborníci na racionální výživu zdůrazňují, že by člověk měl |
| Zelenina - skladování |
Nejmenší nároky na skladovací podmínky má cibule a česnek. U další |
| Zelenina - sklizeň |
Pro sklizeň zeleniny je především důležité určit její správný term |
| Zelenina - sklizeň jednorázová |
Sklizeň jednorázová (např. zel |
| Zelenina - sklizeň probírkou |
Sklizeň probírkou je nejnáročn |
| Zelenina - tržní úprava |
Do této úpravy patří především praní kořenové zeleniny, balení do |
| Zelenina cibulová |
Do této skupiny zeleniny patří cibule, česnek, pór, pažitka a pro |
| Zelenina košťálová |
Do této skupiny zeleniny patří zelí bílé, zelí červené, kedlu |
| Zelenina kořenová |
Do této skupiny jsou zahrnuty mrkev (karotka), petržel, celer, ředkv |
| Zelenina listová |
Sem jsou zařazeny: salát hlávkový, salát ledový, pekingské zelí, č |
| Zelenina plodová |
Do této skupiny jsou zahrnuty okurky salátové, okurky nakládačky, ra |
| Zeleniny vytrvalé |
Sem jsou zařazeny: chřest, reveň, křen. Jedná se o zeleniny, které |
| Zelený úhor |
Zásevem založený úhor, při jeh |
| Zelinářství |
Zelinářství můžeme charakterizovat jako odvětví rostlinné výroby, |
| Zkoušení pro registraci |
Systém zkoušení nových genotypů rostlin pro zapsání do Státní odrů |
| Zralosti lnu |
zelená, všechny části rostliny zelené, nad 60% vody v |
| Žito - biologické a pěstitelské požadavky |
Snáší lehké i kyselejší půdy s nižší zásobou živin, ale lze h |
| Žito - význam |
Pěstitelské plochy žita ve druhé polovině 20. století výrazně pokl |