Index of terms

a
Agrotechnika topinamburu Základní zpracování a příprava půdy k sázení je podobná jako pro brambory. Topinambury můžeme sázet ...
Alfa-aminodusík Někdy se používá název škodlivý dusík – jedná se o dusík aminokyselin, ke kterému se přičítá polovin...
Autovegetativní metody množení ovocných dřevin Podle doby zakořenění nového jedince můžeme autovegetativní metody
b
Biologická fixace dusíku Luskoviny mají schopnost žít v symbióze s baktériemi poutajícími v
Biologická hodnota osiva a sadby Je vyjádřením vnitřních vlastností osiva daných kvalitou živé hmot
Biologie lnu Len setý patří do čeledi lnovitých. Z tenkého kůlového kořene vyrů
Biomasa Na bilanci obnovitelných zdrojů energie ve světě se biomasa podílí
Bionafta Filtrovaný řepkový olej se bez dalších úprav může stát pohonnou lá
Bioplyn Bioplyn se tvoří všude, kde bez přístupu vzduchu nebo po vyčerpání
Bioprodukty Bioprodukty jsou produkty ekologického zemědělství
Botanická charakteristika kapusty Lodyha krmné kapusty je silná, 1 – 2m dlouhá, s velkými šťavnatými listy. Hlavní kůlový kořen pronik...
Botanická charakteristika krmné řepy Krmná řepa se od cukrovky odlišuje menším počtem listů, kratšími a tenčími řapíky. Listová čepel je ...
Botanická charakteristika tuřínu Je dvouletá rostlina vytvářející v prvním roce bulvu s přízemní listovou růžicí, která je vlastně př...
Brambory Brambory jsou považovány za důležitou potravinu, průmyslovou surovinu a významnou zemědělskou plodin...
Brambory - biologická příprava sadby Biologická příprava sadby má za účel zkrátit období mezi sázením a vzcházením porostu. Výrazně snižu...
Brambory - botanická charakteristika Původ současných odrůd brambor vychází především z druhu Solanum tuberosum. Tetraploidnost kulturníh...
Brambory - certifikovaná sadba Je úředně uznaná ÚKZÚZ. Ta je vypěstována předepsaným způsobem v t
Brambory - chemická příprava sadby Chemická příprava sadby spočívá v ošetření sadby proti napadení chorobami a škůdci. Proti kořenomorc...
Brambory - dormance hlíz Hlíza po sklizni prochází klidovým obdobím (dormancí), v němž nevyklíčí ani za podmínek příznivých p...
Brambory - fáze skladovacího období 1. Osušování trvá 24 až 36 hodin po naskladnění v závislosti
Brambory - hmotnost hlíz Průměrná hmotnost jedné hlízy se pohybuje v rozmezí 60 – 100g. Hmotnost jedné hlízy je přímo úměrně ...
Brambory - ideotyp rostliny bramboru Ideální rostlina - trs - by měla mít větší počet stonků (5 - 7), n
Brambory - mechanická kultivace Je založena na několikerém vláčení a proorávkách v době od výsadby
Brambory - mechanická příprava sadby Sklizené partie sadby se zbavují mechanických příměsí, pod-rozměrných nebo vadných hlíz a nejšetrněj...
Brambory - narašení sadby Narašení sadby je nejjistější způsob kontroly, že je sadba životasch
Brambory - oblasti pěstování Brambory lze pěstovat ve všech výrobních oblastech ČR; typickou oblastí pro jejich pěstování je bram...
Brambory - odrůdy Odrůdy brambor se dělí podle délky vegetační doby od výsadby do fyziologické zralosti na velmi rané ...
Brambory - ošetřování brambor během vegetace V ČR používáme 2 základní technologické postupy: klasickou kultiva
Brambory - pěstitelský význam Brambory jsou považovány za důležitou potravinu, průmyslovou surov
Brambory - počet hlíz Pohybuje se v průměru kolem 10 – 14 hlíz na jednu rostlinu. Závisí především na genetickém základě o...
Brambory - počet rostlin Počet rostlin je určován sponem sázení, který závisí na hodnotě a velikosti sadbových hlíz, účelu pě...
Brambory - požadavky na jakost hlíz Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v ”zákoně o
Brambory - požadavky na prostředí Brambory lze pěstovat ve všech výrobních oblastech ČR; typickou ob
Brambory - předkličování sadby Předkličování sadby je nejintenzivnější a finančně nejnákladnější způsob přípravy sadby, zvláště ran...
Brambory - skladování Brambory pro dosažení nejnižších skladovacích ztrát a zachování konzumní kvality či biologické hodno...
Brambory - sklizeň Sklízíme jendořádkovými nebo dvouřádkovými sklízeči, případně ručn
Brambory - složení hlíz Bramborové hlízy v průměru obsahují 23,7% sušiny. Hlavní zásobní látkou je škrob, jeho obsah se pohy...
Brambory - výnosové prvky Ideální rostlina – trs – by měla mít větší počet stonků (5 – 7), nižší počet hlíz (12 – 14) na trs, ...
Brambory - zakládání porostu Porosty brambor jsou zakládány v pravidelném sponu, který odpovídá danému užitkovému směru. Šířka řá...
Brambory - základy tvorby výnosu Výnos je výsledkem souhrnného působení faktorů, které jej ovlivňuj
Brambory - založení porostu Organizace porostu brambor je dána sponem sázení, tj. meziřádkovou
Brambory - způsoby sklizně 1. Ruční sběr za 2-řádkovým vyorávačem nebo vyorávačem s rozmetacím kolem je vhodný pro malé plochy,...
Brambory konzumní stolní rané Stolní rané brambory - velmi rané odrůdy sklizené před dosa
Brambory krmné Brambory pro krmení hospodářských zvířat se u nás v současné době nepěstují. Pro tento účel jsou vyu...
Brambory průmyslové Jsou důležitou surovinou hlavně pro výrobu škrobu. Výroba lihu z brambor poklesla v ČR na minimum, n...
Brambory sadbové Cílem je vypěstovat zdravou sadbu, účelová technologie pěstování v
Bulevnaté okopaniny Bulevnaté okopaniny poskytují dužnaté produkty (většinou podz
Bulva cukrovky Část rostliny řepy bez listů (někdy se používá termín kořen), je utvářena podle variet a typů odrůd....
c
Cíle ekologického zemědělství udržet a zlepšit dlouhodobou úrodnost půdy a její ekologickou
Codex Alimentarium Definuje na základě vyjádření expertů z celého
Cukernatost Nejznámější a dominující kritérium technologické jakosti cukrovky (polarizace P), v procentech vyjád...
Cukernatost - její stanovení Pro stanovení cukernatosti se odebírá vzorek 20 – 25kg bulev nebo minimálně 15 – 20 kusů bulev tak, ...
Cukr Ve většině zemí světa nejběžnější sladidlo, velmi čistá chemická sloučenina – sacharóza. Světová pro...
Cukr - produkce v ČR Celková spotřeba cukru v ČR je cca 400 - 450 tisíc tun,
Cukrovka Plodina především pěstována jako technická plodina (surovina na výrobu cukru), v malé míře je využív...
Cukrovka - hustota porostu Za optimální lze považovat v době sklizně porost s 85000 až 1
Cukrovka - kvalita bulev Je dána technologickou jakostí bulev, je vyjadřována zpravidla cuker
Cukrovka - mezerovitost porostu Mezerovitost je procentický podíl mezer na celkové délce řádku, za m
Cukrovka - množení osiva Množení osiva stávajících odrůd cukrovky se uskutečňuje vesměs v jižní Evropě, kde jsou pro opylení ...
Cukrovka - nákupní cena Je sjednávána v kupní smlouvě dohodou za 1 tunu čisté hmotnosti cukr
Cukrovka - ochrana proti plevelům V posledních deseti letech se v Evropě i ČR ustupuje od vysokých dávek preemergentních herbicidů typ...
Cukrovka - pěstitelský význam Cukrovka je především pěstována jako technická plodina, v malé míř
Cukrovka - sklizeň Bulvy jsou nejprve ořezány, následně vyorány z půdy, čištěny
Cukrovka - složení Řepná bulva obsahuje asi 76% vody a 24% sušiny. Zpracováním cukrovky v cukrovaru získáme v průměru 1...
Cukrovka - technologická jakost bulev Komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemický
Cukrovka - technologické složení řepné bulvy Z technologického hlediska rozdělujeme látky obsažené ve skli
Cukrovka - úprava osiva Úprava osiva probíhá ve specializovaných podnicích. Pokud je sklizeno osivo obou komponentů („množen...
Cukrovka - výnosové prvky Ve srovnání s jinými plodinami se řepa nevyznačuje autoregulační, al
Cukrovka - výsevek Cukrovku vyséváme na konečnou vzdálenost 18 až 21cm, což představu
Cukrovka - zakládání porostu Porosty cukrovky jsou zakládány přesným výsevem osiva na konečnou vzdálenost (technologie bez ruční ...
Cukrovka - způsoby sklizně Základní varianty sklizně cukrovky jsou jednofázová sklizeň, kdy je současně sklizen chrást i bulvy ...
Cukrovka v osevním postupu V současnosti se v ČR uplatňují prakticky dva základní systémy osevních postupů. V osevním postupu s...
Čekanka Čekanka je využívána v průmyslu kávovin pro svou barvící schopnost
Čekanka - semenářství Čekanka je dvouletá cizosprašná plodina. V prvém roce vytváří bulvy, ve druhém roce tvoří generativn...
Čekanka - technologická jakost Čekankové kořeny k průmyslovému zpracování mají být zdravé, vyzrálé, nezavadlé, nenamrzlé, zbavené n...
Čekanka - technologie pěstování Čekanku zařazujeme do osevního postupu zpravidla jako organicky hnojenou okopaninu nejčastěji mezi d...
Černý úhor Další metodou ukládání půdy do klidu je tzv. úhorování. Jedná se b
Číslo FAO Číslo ranosti, tzv. číslo FAO, určuje poměrnou délku vegetační dob
Číslo poklesu Číslo poklesu - umožňuje posou
d
Další hlíznaté okopaniny Mezi další hlíznaté okopaniny se zařazují některé andské kořenové a hlíznaté plodiny (ARTC), které j...
Drobné ovoce Do této skupiny patří: rybíz,
Droga Léčivou drogou rozumíme všechny sušené upravené, nebo neupravené s
Dřevní oleje Výrobny dřevního uhlí většinou bez užitku spalují vedlejší produkt
Dřevní plyny I prosté hoření dřeva je z 80% spalování teplem uvolněného dř
e
Ekologické zemědělství Ekologické zemědělství je souhrný název pro jednotlivé typy přírod
Ekologické zemědělství - definice Ekologickým zemědělstvím se rozumí zvláštní druh zemědělského hosp
Ekonomika pěstování lnu Náklady (rok 2002) na 1ha činí asi 17tis. Kč, když se použijí odepsa
f
Farmářské osivo a sadba Osivo a sadba jakékoliv kvality vyprodukovaná farmářem pro vlastní
Fáze rosení lnu Na rosení se podílí asi 150 druhů mikroorganismů ve
Fotoperiodická reakce Fotoperiodická reakce je působení délky světelné části dne na vývo
g
Galenika Jednoduché přípravky z léčivých rostlin jsou nazývány galenik
Glykosidy Významnými účinnými látkami jsou glykosidy,
h
Historie pěstování lnu V Českých zemích je pěstování lnu starého data. To dokládají názvy
Hlava bulvy Horní část bulvy, ze které vyrůstá růžice listů, hranici tvoří nejnižší věnec listových pupenů – epi...
Hlíznaté okopaniny Hlíznaté okopaniny se pěstují pro své podzemní dužnaté orgány (hlízy
Hmotnost bulev cukrovky Průměrná hmotnost bulev v době sklizně dosahuje 550 – 800 gramů, cukernatost 15 – 18% a v bulvě je 9...
Hodnocení jakosti brambor Podle kvalitativních požadavků českých norem (ČSN 462200 Brambory)
Hodnocení jakosti luštěnin Podmínky pro jakostní hodnocení luštěnin jsou uveden
Hodnocení jakosti obilovin Při hodnocení jakosti zrna obilovin (podle ČSN) se r
Hodnocení jakosti olejnin Požadavky na kvalitu olejnatých komodit jsou uvedeny v ČSN&nb
Hodnocení kvality léčivých rostlin Hlavním kritériem kvality u zpracovatelů je obsah účinných lá
Hodnocení sladovnického ječmene Základní jakost zrna sladovnického ječmene zahrnuje větší počet uk
Hodnocení zrna pšenice K základním ukazatelům patří objemová hmotnost zrna, která
Houby Do této skupiny patří žampión zahradní, hlíva ústřičná, límcovka o
Hořčice bílá Semeno hořčice bílé (Sinapis alba L
Hořčiny Hořčiny jsou přírodní látky rozmanitého chemického složení, které
Hustota porostu cukrovky Za optimální lze považovat v době sklizně porost s 85000 až 100000 řepami, s mezerovitostí do 5% a s...
Hybridní odrůdy chmele Vznikly hybridizací chmele, tj. křížením žateckého poloraného červeň
ch
Chmel - hodnocení Z každé dodávky chmele od pěstitele se odebere průměrný vzore
Chmel - odrůdy Žateckého poloraného červeňáku Z hospodářského hlediska se jedná o 9 pěstovaných klonů vznik
Chmel - panenský chmel V 1. roce po výsadbě získáme již určitou menší sklizeň, tzv. pa
Chmel - rozsah pěstování v ČR V České republice se chmel pěstuje přibližně na ploše 6100ha, pěst
Chmel - sklizeň Sklizeň chmele nastává po dosažení technické zralosti. Začátek skl
Chmel - stanovištní podmínky Chmel vyžaduje půdy s dostatečnou mocností orniční vrstvy, přízniv
Chmel - sušení Očesané hlávky intenzivně dýchají, zvyšují teplotu, vykazují vysok
Chmel - technická zralost Hlávky chmele jsou uzavřené, při zmáčknutí pružné, žlutozelen
Chmel - úprava usušených hlávek Usušené hlávky jsou křehké, snadno se rozpadají a poškozují, nejso
Chmel - význam Chmel je důležitou technickou plodinou pěstovanou pro sklizeň hláv
Chmel - založení porostu Nejvhodnější jsou pozemky s rovným nebo nepatrně zvlněným reliéfem
Chmel - „Nové dřevo“ Je tvořeno částí lodyhy mezi horní částí babky a povrchem, je jedn
Chmel - „Staré dřevo“ Tvoří základ babky, nacházející se v hloubce 10 – 25cm pod po
Chmelová hlávka Chmelová hlávka (šištice) je plodenství samičí chmelové ros
Chmelové pryskyřice Jsou označované též jako hořké látky, jsou hlavní látkou v hl
Chmelové silice Jsou látky těkavé povahy, chmelu dávají typickou vůni. Jsou prakti
Chmelové třísloviny Jsou tvořeny směsí látek polyf
i
Inulin Zásobní látka obsažená v čekance a topinamburu, která je stále více využívána ve výživě diabetiků. I...
Inulin a jeho charakteristika Inulin je především významným zdrojem dietetické vlákniny, s příznivými účinky na činnost trávícího ...
j
Jádroviny Do této skupiny patří: jabloň,
Jakon Jakon je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až dva metry, která se u nás pěstuje jako jednoletá. Hlí...
Jakon - botanická charakteristika Jakon patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Jakon je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až d...
Jakon - složení Nadzemní hmota obsahuje 11 – 17% bílkovin, 2 – 7% tuku a 38 – 41% sacharidů v sušině. Vzhledem k tom...
Jakon - technologie pěstování Zpracování půdy na podzim i na jaře je obdobné jako u bramboru. Na jaře vysazujeme kaudex (oddénkové...
Jakost biologická Hodnotí obsah a skladbu živin, vitamínů, enzymů a některých specif
Jakost krmná Je dána souborem ukazatelů, které sledují energetickou hodnotu krm
Jakost nutriční Je posuzována z pohledu lidské výživy. Pro výživu člověka je
Jakost senzorická Je charakterizována souborem vlastností, které jsou vnímány lidskými smysly.
Jakost technologická Souhrn vlastností, které ovlivňují technologii zpracování suroviny
Jakostní hodnocení ječmene jarního Jakost sladovnického ječmene se posuzuje podle ČSN 46 1100 - 5 “Je
Jakostní hodnocení pšenice obecné Pšenice potravinářská se hodnotí podle ČSN 46 1100 – 2. Podle účel
Jarní ječmen - biologické požadavky Jarní ječmen je méně náročný na teplotu a vláhu. Pro optimální růs
Jednoleté energetické plodiny Jednoleté plodiny jsou významné rychlou produkcí a nižšími nároky
Jednoleté pícniny Jednoleté pícniny (obilniny, luskoviny, luskovinoobilní směsky, bruk
Jetel luční Jetel luční (Trifolium pratense L.)
Jetelotravní směsi Z jetelovinotrav v současné době rozhodující plochu zaujímají směs
Jeteloviny Jeteloviny jsou největším a nejlevnějším zdrojem krmiv s vyšším
k
Kategorie rozmnožovacího materiálu Jsou definovány zákonem č. 92/96 Sb. a charakterizují určitou kval
Klíčivost Schopnost semen poskytnout v optimálních podmínkách za stanoven
Konzervace píce Konzervace velmi významně ovlivňuje produkční účinnost objemných k
Krk bulvy Část bulvy mezi hlavou a vlastním kořenem, která nenese listy ani kořeny – hypokotyl.
Krmná brukev Byla vyšlechtěna z plané brukve zelné. Je méně rozšířenou plodinou vhodnou pro krmné účely i pro kuc...
Krmná kapusta Je dvouletá rostlina, která v prvním roce vegetace poskytuje vysok
Krmná mrkev Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý neb...
Krmná mrkev Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. Plochy pěstování v
Krmná řepa Krmná řepa je především využívána ke krmení hospodářských zvířat.
Krmné okopaniny Okopaniny vhodné také ke krmným účelům, zejména pro vysokou produkci biomasy, ať už jde o přímé krme...
Kryty z plastických hmot Kryty z plastických hmot se používají jednak jako tune
Kukuřice - biologické požadavky Kukuřice je teplomilná rostlina. Zrno začíná klíčit, když teplota
Kvalita osiv a sadby Soubor hodnot vyjadřujících vnitřní a vnější vlastnosti semen a sa
Květenství obilnin Obilniny mají vrcholové květenství na konci plodných stébel. Květe
l
Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů Základní právní normou v oblasti potravin a přeneseně i surov
Len dnes Pěstování přadného lnu vyžaduje specializaci, neboť většina mechan
Len olejný Len olejný (Linum usitatissimum L.) je v ČR okraj
Lihobenzínový program Alternativou nepotravinářského využití rostlinné produkce je lihoben
Listnaté a ostatní okopaniny Listnaté a ostatní okopaniny vytvářejí šťavnaté orgány se zna
Louky a pastviny Trvalé travní porosty (TTP) historicky představovaly jediný zdroj
Luskoviny Luskoviny jsou jednoleté druhy z čeledi bobovitých, hlav
Luskoviny - agronomický význam Schopnost vázat vzdušný dusík prostřednictvím hlízko
Luskoviny - kvalitativní požadavky na jedlé luštěniny Při prodeji musí být zdravé, vyzrálé, bez cizích pachů a živých šk
Luskoviny - negativní pěstitelské vlastnosti Výnosová nestabilita; náchylnost k chorobám a škůdcům; malá kompen
Luskoviny - pěstitelský význam Pro luskoviny je charakteristický vysoký obsah bílkovin v semenech
Luskoviny - posklizňové ošetření Po výmlatu mají semena značnou vlhkost, ve sklizené hmotě se vysky
Luskoviny - technologie sklizně Pro sklizeň suchých semen luskovin se využívá upravených kombajnů ur
Luskoviny - výnosové prvky počet rostlin na jednotce plochy (např. hrách 80 – 100, bob 4
Luskoviny - využití Využití luskovin ve výživě lidí dosahuje rozpětí 1 - 25kg n
Luskoviny v osevním postupu Malá náročnost na předplodinu umožňuje zařazovat luskoviny po větš
m
Macerát Macerát je vytvořen výluhem drogy za studena. Droga se přelije stude
Mák - požadavky na prostředí Velmi citlivě reaguje na nevyrovnanost a odchylky v půdě, výž
Mák - ekonomika pěstování Náklady na jeden hektar se u máku pohybují, v závislosti na i
Mák - výnosové prvky Mezi hlavní výnosové prvky semene máku (a tím i makoviny) pat
Mák - využití v ČR a ve světě Semeno máku má pro vynikající dietetické vlastnosti významn
Mák a makovina, kvalita produkce máku Makovina se vykupuje podle: makroskopického hodnocení (tj.
Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů Metody lze rozdělit na přímé a nepřímé. U přímých metod se přímo z
Mezerovitost porostu cukrovky Mezerovitost je procentický podíl mezer na celkové délce řádku, za mezery považujeme části neobsazen...
Mezištěpování Jde o podvojné štěpování ve školce. Nejprve na podnož naočkujeme
Množení Znásobování rozmnožovacího materiálu.
Muškovitost luštěnin Jsou to zrna obsahující mrtvého zrnokaze (brouk) v kterémkoliv stádiu vývoje.
n
Nálev Nálev tvoří výluh drogy vroucí vodou.
Novošlechtění Budoucí odrůda přihlášená do zkoušek pro registraci.
o
Obilniny Obilniny označují skupinu plodin, pěstovanou kulturu, porost nebo
Obilniny Obilniny jsou hospodářsky, zemědělsky i spotřebitelsky nejvýznamnějš
Obilniny - rozdělení Obilniny se rozdělují podle biologických vlastností a znaků, a pod
Obilniny - sklizeň Porosty obilnin sklízíme sklízecí mlátičkou po dosažení plné zralo
Obilniny - základy tvorby výnosu Výnos obilnin je dán počtem klasů na jednotku plochy
Obiloviny Obiloviny mají význam produktu, zrna.
Objemová hmotnost Objemová hmotnost je hmotnost 1 hektolitru zrna pšenice, vyjadřuje s
Obnovitelné zdroje energie Jako obnovitelné zdroje energie jsou označovány energetické zdroje
Odbor osiv a sadby ÚKZÚZ Správní úřad zabývající se dodržováním pravidel pro produkci, dist
Odnožovací uzel Odnožovací uzel je specifickou částí obilnin. Vytváří se pod hlavním
Odrůda Je soubor pěstovaných rostlin, náležející k nejnižší kategori
Odrůdy cukrovky Podle výnosu kořene (bulvy) a cukernatosti lze současné odrůdy rozdělit na odrůdy výnosové (V-typ), ...
Odrůdy krmné řepy Objemové odrůdy (Hako, Bučanský žlutý válec, Gaia, Lenka, Peramono aj.) vyžadují více srážek, snášej...
Odvar Odvar je vytvořen varem drogy ve vodě. Tímto způsobem se připravují
Očkování Jde o nejčastější způsob štěpování používaný k vypěstování stromků
Okopaniny Skupina polních plodin poskytujících produkty s nízkým obsahem sušiny (10 – 30%), což společně s jej...
Okopaniny Okopaniny jsou polní plodiny poskytující produkty s nízkým obsahem
Okopaniny Pro rostliny této skupiny je charakteristický způsob pěstování, kter
Olejniny Produkují suchá semena (s průměrnou vlhkostí asi 10 – 13%). Lze je
Olejniny - další pěstované druhy olejnin Vedle hořčice bílé se u nás pěstují v menší míře i hořčice
Olejniny ČR V České republice je nejvýznamnější olejninou řepka olejná (o
Olejniny světa Nejvýznamnějšími olejninami světa jsou: sója, řepka a další brukvovi
Oplození Splynutí rozmnožovacích buněk mateřské a otcovské rostliny.
Opylení Znamená přenesení pylu otcovské rostliny na bliznu rostliny mateřs
Osivo Jsou semena určená k množení.
Osivo cukrovky Osivo vybrané odrůdy, kvality a výrobce, charakterizované zejména požadovanou klíčivostí, kalibrací,...
Oves setý - formy ovsa setého V kultuře se u nás pěstují dvě formy ovsa setého – oves pluch
Oves setý - biologie a pěstitelské požadavky Pluchatý oves se pěstuje v chladnějších a vlhčích oblastech, př
Oves setý - význam V současné době znovu nabývá oves na významu jako surovi
Ovoce - skladování Potřeba uskladnění převážné části produkce vyplývá z výrazné sezón
Ovoce - sklizeň Většina ovoce, určeného k přímému konzumu, se v současné době
Ovoce - stanovení doby sklizně Optimální sklizňové období je charakterizováno takovým stupněm zra
Ovocnářství Ovocnářstvím rozumíme vlastní pěstování ovocných rostlin na konečn
Ovocnictví Ovocnictví patří mezi aplikované biologické vědy. Na rozdíl od pol
p
Pazdeří Je složeno z dřevoviny a pokožky, získáme jej po vytření vlákna ze s
Pařeniště Pařeniště jsou nejstarším typem staveb. Jejic
Peckoviny Mezi peckoviny patří: slivoň, třešeň, višeň, mahalebka, broskvoň a
Pícní trávy Vyznačují se řadou předností, pro které se staly ve vlhčích oblast
Pícninářství Pícninářství se zabývá výrobou kvalitních objemných krmiv z pícnin
Pěstitelská technologie u přádného lnu Pole s přadným lnem se ještě před setím lnu obseje jar
Pěstování plodin pro nepotravinářské účely Dalším způsobem, jenž umožňuje navrácení půdy k původnímu účelu, j
Plevelná řepa Rostlina řepy (kulturní i planě rostoucí forma), která v prvn
Plevelná řepa - morfologické znaky Základním příznakem je vybíhavost v porostech technické cukrovky. Počátek střelkování nejranějších b...
Plod lnu a složení semen Plod je pětipouzdrá tobolka, která může mít max. 10 semen, obvykle
Pohanka obecná Pohanka patří do botanické čeledi Polygonaceae – rdesnovité
Pomologie Pomologie je věda, která
Požadavky lnu na prostředí Typickou oblastí přadného lnu u nás je bramborářská (85%) a horská
Produkty primárního metabolismu Produkty primárního metabolismu jsou chemické látky, které se aktivn
Proso seté Proso je starou kulturní plodinou naší oblasti. Část produkce se v
Původ topinamburu Topinambury pocházejí ze Severní Ameriky. V Evropě se začaly pěstovat v 1. polovině XVII. století a ...
Pšenice - biologické a pěstitelské požadavky ozimé pšenice Pšenice se pěstuje ve všech výrobních oblastech ČR s výjimkou nejv
Pšenice - jakostní třídy Odrůdy pšenice jsou zařazovány do jakostních skupin podle pekařské
Přadné rostliny Jsou takové, které v plodech (např. bavlník), na plodech (např. u
Přeměna biomasy - biochemická Metanové kvašení (sláma, traviny a zbytky travin + kejda) nebo alkoholové kvašení (okopaniny, obi
Přeměna biomasy - biologická Kompostování (rostlinné zbytky všeho druhu) a čištěn
Přeměna biomasy - chemická Esterifikace (olejniny).
Přeměna biomasy - termochemická Zplyňování (sláma obilnin a řepky, celé obilní rostliny) nebo spal
r
Rosení lnu Vlákno lze ze stonku získat řadou způsobů. Buď násilnou mechanickou
Roubování Při roubování přenášíme na podnož část dobře vyvinutého a vyzráléh
Rozmnožování Jedna ze základních vlastností živých organismů. Rozlišujeme rozmn
Rozpustný popel Vyjadřuje obsah rozpustných popelovin (Pp) v řepné bulvě, stanoví
Růstové a vývojové fáze obilnin Během vegetace procházejí rostliny vývojovými změnami, které se pr
Růstové fáze lnu Len klíčí 3 - 8 dnů, vzejde epigeicky (děložní lístky vynáší nad p
Ředkev olejná Ředkev olejná patří k nejstarším kulturním plodinám. V
Řepa Řepa je rostlina hospodářsky dvouletá. V prvním roce vegetace tvoří bulvu a listovou růžici. V první...
Řepice Řepice se pěstuje ve formě ozimé i jarní jako jednoletá plo
Řepka - agroekologické přednosti Řepka je vynikající předplodinou pro obilniny, zejména pro ozimou
Řepka - kvalita produkce a zpeněžení řepky Kvalita řepky olejné je dána:
Řepka - ochrana proti chorobám Choroby mohou snížit výnos semene až o 20 - 50%. Z chorob, kter
Řepka - ochrana proti škůdcům Nejpočetnější je skupina škůdců vzcházejících rostlin až do
Řepka - posklizňové ošetření Bezprostředně po sklizni je třeba řepku přečistit a zejména vysuši
Řepka - požadavky na prostředí Hlavní pěstitelská výměra řepky olejné je v ČR soustředěna v bramb
Řepka - původ Řepka olejná (Brassica napus L. var. napus) z r
Řepka - sklizeň Řepka se sklízí v druhé polovině července. Ke s
Řepka - složení semene Osemení zaujímá 15 - 20% celkové hmotnosti semene a
Řepka - termín výsevu, výsevek řepky Obecně lze konstatovat, že řepku nejčastěji sejeme od poloviny
Řepka - význam potravinářská surovina (olej) pro lidskou výživu
Řepka - základy tvorby výnosu Výnos je tvořen prvky výnosu, tj. počet rostlin na jednotku plo
Řepka - zařazení do osevního postupu Řepka se po sobě nesnáší z fytosanitárních důvodů pro výskyt
Řepka olejná - její typy Řepka olejná je jednoletý druh, pěstovaný ve dvou základních semen
Řepná dřeň Řepná dřeň představuje asi 6% masy bulvy. Hlavní část dřeně (70 – 90%) tvoří pentózany, pektinové lá...
Řepná rostlina Řepa je rostlina hospodářsky dvouletá. V prvním roce
Řepná šťáva Sklizené bulvy obsahují kolem 76% vody a asi 18% ve vodě rozpustných látek. Z nich přibližně 87% tvo...
Řepné klubíčko Klubíčko řepy je souborem nepravých plodů (kulovitých nažek), uzav
s
Sacharóza Běžně nazývaná cukr, dosahuje v cukrovce koncentrace nejčastěji v rozmezí 15 – 18%, maximálně 20 – 2...
Sacharóza - biologické zdroje výroby Hlavním biologickým zdrojem na výrobu sacharózy je cukrová tř
Sadba Hlízy, oddenky, cibule, výpěstky a jiné části rostlin sloužící k&n
Samozatravnění Ponecháním ploch bez ošetření dojde postupně k samozatravnění
Sedimentační index Sedimentační index (podle Zelenyho) – objem sedimentu mouky získan
Sekundární metabolity Z produktu primárního metabolismu vznikají sekundární metabolity
Semenářská hodnota osiva a sadby Je vyjadřována vlastnostmi biologickými, fyzikálními a mechanickým
Semenářství řepy Vlastní množení osiva probíhá buď: 1. ve dvouletém cyklu – výsevu a vypěstování sazeček, jejich skli...
Semeno Je rozmnožovacím orgánem rostlin, sloužícím k zajištění jejic
Semeno lnu Semeno přadného lnu má 37 – 40% olejného a 38 – 44% vysychavého ol
Senážování píce Senážování píce je konzervace o nejvyšší sušině (40 – 50%). Ztráty
Senzorická analýza Sledované znaky jsou vnímány lidskými smysly (senzory) – chutí, či
Shluky Blízko rostoucí rostliny (řepy), tj. ve vzdálenosti menší než 16cm –
Silážování čerstvé píce Silážování čerstvé píce s obsahem sušiny 18 – 25%, které je s
Silážování zavadlé píce Silážování zavadlé píce (předs
Silice Nejznámější z účinných látek jsou silice,
Skleníky Skleníky mají různou konstrukci a cena za 1m2
Sklizeň krmné řepy Na sklizeň využíváme sklízečů cukrovky s rotačním (cepovým) ústrojím, kterému je nezbytné věnovat zv...
Sklizeň lnu Přímá sklizeň - zatím nejčastější způsob. Sto
Sklizeň máku Sklízíme při vlhkosti máku do 11% a makoviny do 17%. Ke sklizni se
Sklizňové ztráty luskovin Specifické vlastnosti rostlin a semen vyžadují velmi
Skořápkoviny Skořápkoviny neboli ovoce skoř
Složení tuřínu Bulvy obsahují hodně vody (cca 90%), ale i bílkovin (1,4%), vlákniny (1,4%), popelovin (0,7%) – zvlá...
Slunečnice - požadavky na prostředí Slunečnice je teplomilnou a suchovzdornou plodinou. Celkový požada
Slunečnice - sklizeň Dužnaté lůžko slunečnice je nutno dokonale před sklizní vysušit. A
Slunečnice - složení a kvalita slunečnicového semene Olejný typ slunečnice má středně velké nažky, tenkou slup
Slunečnice - využití v ČR a ve světě Slunečnice roční (Helianthus annuus L
Slunečnice – posklizňová úprava Při vlhkosti nažek po sklizni nad 21% je potřeba do 24 hodin prové
Spalování biomasy Pevná fytopaliva se vyskytují v několika formách, lišících se
Školkařství Školkařství, zahrnující sem
Šlechtění ovoce Cílem šlechtění je zachovat a zdokonalov
t
Technologická jakost bulev cukrovky Komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností řepné bulvy, které ...
Technologie pěstování kapusty Při výběru pozemku je nutno brát v úvahu předcházející plodiny čeledi brukvovité a další výsev je ne...
Technologie pěstování krmné brukve Krmná brukev není náročná na předplodinu. Vysoké výnosy dává po jetelovinách, vojtěškotravních a jet...
Totipotence Schopnost somatických rostlinných buněk dát vzniknout celé rostlin
Travní porosty Travní porosty - louky a pastviny - mají celospolečensky významnou ú
Trávy Trávy jsou nejvýznamnější složkou lučních a pastevních porost
Trávy - hustě trsnaté trávy Hustě trsnaté trávy mají píci silně inkrustovanou, tvrdou, a proto
Trávy - rhizomatické Rhizomatické trávy (s podzemními oddenky) zahrnují kulturní d
Trávy - stoloniferní trávy Stoloniferní trávy (s nadzemními výběžky) pro nízkou produkční a sil
Trávy - volně trsnaté trávy Volně trsnaté trávy mají rychlý vývin, d
Tritikale Tritikale je umělým mezidruhovým křížencem pšenice obecné (rod
Tritikale - význam Tritikale má u nás zatím nedoceněnou vysokou krmnou hodnotu, která
Tuřín Tuřín (Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Reichenb.) patří mezi nejstarší kulturní plodiny, bu...
Tuřín Patří mezi nejstarší kulturní plodiny, všeobecně je považován za n
Tykev olejná Tykev olejná je náročná teplomilná plodina s poměrně krátko
Třísloviny Třísloviny jsou přírodní bezdusíkaté látky se schopností tvořit s&
u
Ukládání půdy do klidu V podmínkách naší republiky půjde pravděpodobně o čtyři způsoby ob
Úprava a zkrmování krmné řepy Základním požadavkem při zkrmování řepy je, že znečištění nesmí přesáhnout 5%. Řepu před zkrmením je...
v
Varné typy brambor Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v „Zákoně o potravinách“ č. 110/1997 Sb.“ a v ...
Vegetativní rozmnožování Způsob nepohlavního rozmnožování u rostlin. Využívá se zejména v&n
Víceleté a vytrvalé energetické plodiny Z hlediska stability a výše produkce se zajímavěji jeví druhy v
Víceleté pícniny Víceleté pícniny na orné půdě představují jeteloviny, některé trávy,
Vlákno lnu Tkaniny ze lnu mají řadu vynikajících vlastností. Hygroskopičnost,
Vlastní kořen Spodní a největší část bulvy, ze které vyrůstají postranní kořínky, zejména v tzv. kořenové rýze – r...
Vodnice Rostlina, která se v ČR pěstuje sporadicky spíše jako meziplodina,
Vojtěška setá Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Výnos polarizačního cukru Množství cukru, které narostlo v bulvách cukrovky na poli (vypočítá se z hektarového výnosu bulev a ...
Využití sklizně přadného lnu Z 1ha se sklízí 3,5t roseného stonku a 500kg semen. Zp
Význam topinamburu. Topinambury jsou v ČR pěstovány jen okrajově. Jejich předností je všestranná využitelnost – k lidské...
Vzcházení epigeické Pří vzcházení epigeickém (fazol, sója, lupina) se prodlužuje hypok
Vzcházení hypogeické Při vzcházení hypogeickém (všechny ostatní druhy) dělohy zůstávají
Vzorkování Kvalitativní rozbor hodnoceného rostlinného produktu
x
Xenovegetativní způsoby rozmnožování ovocných dřevin Mezi nepřímé množení ovocných dřevin patří především štěpování a p
z
Zalesnění Jeden ze způsobů ukládání půdy do klidu, který se vš
Zelenina - její spotřeba Proto odborníci na racionální výživu zdůrazňují, že by člověk měl
Zelenina - skladování Nejmenší nároky na skladovací podmínky má cibule a česnek. U další
Zelenina - sklizeň Pro sklizeň zeleniny je především důležité určit její správný term
Zelenina - sklizeň jednorázová Sklizeň jednorázová (např. zel
Zelenina - sklizeň probírkou Sklizeň probírkou je nejnáročn
Zelenina - tržní úprava Do této úpravy patří především praní kořenové zeleniny, balení do
Zelenina cibulová Do této skupiny zeleniny patří cibule, česnek, pór, pažitka a pro
Zelenina košťálová Do této skupiny zeleniny patří zelí bílé, zelí červené, kedlu
Zelenina kořenová Do této skupiny jsou zahrnuty mrkev (karotka), petržel, celer, ředkv
Zelenina listová Sem jsou zařazeny: salát hlávkový, salát ledový, pekingské zelí, č
Zelenina plodová Do této skupiny jsou zahrnuty okurky salátové, okurky nakládačky, ra
Zeleniny vytrvalé Sem jsou zařazeny: chřest, reveň, křen. Jedná se o zeleniny, které
Zelený úhor Zásevem založený úhor, při jeh
Zelinářství Zelinářství můžeme charakterizovat jako odvětví rostlinné výroby,
Zkoušení pro registraci Systém zkoušení nových genotypů rostlin pro zapsání do Státní odrů
Zralosti lnu zelená, všechny části rostliny zelené, nad 60% vody v
Žito - biologické a pěstitelské požadavky Snáší lehké i kyselejší půdy s nižší zásobou živin, ale lze h
Žito - význam Pěstitelské plochy žita ve druhé polovině 20. století výrazně pokl