Index of terms |
<< Back to the list of terms |
Hodnocení jakosti luštěnin |
Podmínky pro jakostní hodnocení luštěnin jsou uvedeny v souboru ČSN 461300 Luštěniny, které rozlišují luštěniny jedlé (hrách, čočku, fazole) a luštěniny krmné (všechny luštěniny). U jedlých luštěnin je důležitou podmínkou jakosti zdravotní nezávadnost produktu. U sklizeného produktu se zjišťuje: počet mrtvých volných škůdců, vlhkost semen má být nejvýše 15% (čočka) nebo až 16% (hrách, fazole), množství příměsí a nečistot, z příměsí se zvlášť stanovuje tzv. muškovitost. U čočky se dále provádí třídění podle velikosti zrn na čočku velkozrnnou a drobnozrnnou. Podle barvy semen se jednotlivé komodity třídí na: hrách žlutý, zelený a jejich směs, čočku zelenou, hnědou a stříkanou, fazole bílé, barevné a barevně míchané. Specifickým ukazatelem hodnocení jedlých luštěnin je vařivost. |