Index of terms

<< Back to the list of terms
 
Cukrovka - úprava osiva

Úprava osiva probíhá ve specializovaných podnicích. Pokud je sklizeno osivo obou komponentů („množení ve směsi“), je oddělen opylovač podle velikosti a tvaru (víceklíčkový komponent). Následně je tříděno osivo geneticky jednoklíčkové na podíl s nejvyšší klíčivostí podle velikosti a objemové hmotnosti. Získaný podíl je mírně obroušen v okvětí pro unifikaci velikosti a po přezkoušení v laboratoři obalen s přídavky fungicidů a insekticidů. Nejběžnější kalibrace je 3,5 – 4,75mm. Z přírodního osiva se využije cca 20 – 25%, což představuje 200 – 600 výsevních jednotek z hektaru. Klíčivost získaného osiva se pohybuje nad 93%, jednoklíčkovost 95 – 98 – 100%. Ve vegetačních zkouškách se zjišťuje výskyt „planých řep“, který může být důvodem k zamítnutí partie, pokud překročí 0,5 promile. U krmné řepy využíváme osivo přírodní – zpravidla víceklíčkové, obalované (peletované) nebo inkrustované v závislosti na zvolené technologii pěstování.