Index of terms

<< Back to the list of terms
 
Krmná mrkev

Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý nebo válcovitě kuželovitý kořen a přízemní listovou růžici. Barva kořene je bílá, žlutá nebo oranžová, u většiny odrůd zůstává celý kořen pod zemí. Krmná mrkev je dvouletá rostlina patřící do čeledi mrkvovitých (Daucaceae). V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý nebo válcovitě kuželovitý kořen a přízemní listovou růžici. Listy vyrůstají spirálovitě na hlavě kořene a jsou dvakrát až třikrát zpeřené. Barva kořene je bílá, žlutá nebo oranžová, u většiny odrůd zůstává celý kořen pod zemí. Ve druhém roce vegetace se z kořene, který přezimuje, vyvine lodyha až 1,5m vysoká s listy a květy. Mrkev roste i planě jako plevel. Mrkev je cizosprašná rostlina. Drobné kvítky jsou ve složeném okolíku. Plodem mrkve je nepukavá dvounažka, která se při dozrávání rozpadne na dvě žebrovitá semena s dlouhými háčkovitými ostny. Hmotnost tisíce semen (nažek) je 2,0 – 2,4g. Kořeny krmné mrkve obsahují hodně sacharózy a fruktózy, které dávají mrkvi příjemnou chuť. Podíl bílkovin je vyšší než u jiných okopanin. Kořeny mrkve obsahují 14 – 15% sušiny a 0,7 – 0,8% bílkovin. Mrkev obsahuje mnoho vitamínů, zejména C, B1, B2, A, PP.