Čekanku zařazujeme do osevního postupu zpravidla jako organicky hnojenou okopaninu nejčastěji mezi dvě obilniny a nebo do druhé trati. Pro hnojení a zpracování půdy k čekance platí stejné zásady jako pro cukrovku. Čekanka se sklízí koncem října a začátkem listopadu. V posledních letech se uplatňuje mechanizovaná sklizeň upravenými sklízeči cukrovky. Setí může začít při trvalejším prohřátí půdy nad 8oC. Pro setí se musí vrchní vrstva půdy jemně zpracovat (drobné semeno – nažky). Před výsevem je vhodné půdu na povrchu mírně utužit (do hloubky 5 – 15mm). Obalované osivo se vysévá hlouběji (10 – 20mm). Používají se přesné secí stroje (vzdálenost v řádku 100 – 200mm) nebo běžné mechanické secí stroje (seje se hustěji a porost se musí dojednotit na vzdálenost 100 – 200mm). Meziřádková vzdálenost se zpravidla volí 45cm. |