Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v „Zákoně o potravinách“ č. 110/1997 Sb.“ a v návazných vyhláškách. Na základě uvedených předpisů musí být prodávané brambory označeny odrůdou a varným typem. Nejdůležitějším posuzovatelem jakosti brambor je však spotřebitel. Spotřebitel požaduje hlízy velikostně vyrovnané, čisté a mechanicky nepoškozené, mají mít pravidelný tvar a mělká očka. Nežádoucí jsou hlízy znehodnocené silnou ztrátou vody, vnějšími otlaky, hnilobami či šedivostí dužiny apod. Varné vlastnosti (konzistence dužiny po uvaření) závisejí hlavně na odrůdě, ale i na podmínkách pěstování. Konzumní odrůdy brambor se dělí do varných typů A, B, C.
A - lojovité salátové brambory, nerozvářivé, vhodné do salátů a jako příloha (např. odrůdy Lenka, Nicola); B - lojovité až slabě moučnaté, nerozvářivé, vhodné k přípravě jídel všeho druhu (např. odrůdy Agria, Solara); C - moučnaté, středně rozvářivé, vhodné na kaši, bramborové knedlíky apod. (např. odrůda Karlena). |