Index of terms

<< Back to the list of terms
 
Luskoviny - využití

Využití luskovin ve výživě lidí dosahuje rozpětí 1 - 25kg na člověka za rok (ČR se 2kg řadí k zemím s malou spotřebou). K jedlým luskovinám náleží v našich podmínkách tradiční druhy: hrách, fazol, čočka a sója. Ke konzumním účelům jsou využitelné také hrachor, cizrna, lupina a bob. Využití mají produkty suchých semen nebo nezralá semena a lusky jako zelenina. Další využití semen luštěnin jako zdroje bílkovin jsou krmné směsi hospodářských zvířat. Jejich obsah v sušině se pohybuje mezi 20 až 45% (hrách 20 - 25%, bob 25 - 30%, lupina 36 - 41%, sója 35 - 45%). K pícním účelům se může využívat celá nadzemní hmota. Kvalitní pícní hodnotu má i sláma luskovin. V neposlední řadě vzrůstá i průmyslové využití luskovin, např. chemická skladba dřeňového hrachu (vysoký podíl amylosy k amylopektinu ve škrobu) vytvářejí vhodnou surovinu pro výrobu škrobu, využitelného k výrobě ekologicky rozložitelných obalů.