Index of terms |
<< Back to the list of terms |
Brambory - fáze skladovacího období |
1. Osušování trvá 24 až 36 hodin po naskladnění v závislosti na stavu brambor. Zásadně by nemělo docházet k naskladňování mokrých brambor. V tomto období se odstraní povrchová vlhkost hlíz. 2. Hojení hlíz následuje po období osušování. Probíhá při teplotě 12 – 18°C a relativní vlhkosti 85 – 95%. 3. Zchlazování se provádí větráním vnějším vzduchem, v případě výskytu mrazů smíšeným vnějším a vnitřním vzduchem. 4. Skladování, jehož cílem je udržení teploty dosažené během období zchlazování. 5. Oteplování se provádí 10 – 14 dnů před požadovaným vyskladněním postupně na teplotu nad 10°C. Potom musí dojít k urychlenému vyskladnění dřív než dojde k vyklíčení. Zásadně je třeba zabránit přístupu světla, aby nedošlo k zezelenání hlíz. |