<< 9.2.2 Technologie letních výsevů 10 Krmná (kadeřavá) kapusta (Brassica oleracea L., conv. acephala (DC.) Alef. var. viridis); angl. - fodder kale; něm. - Futterkohl; slov. - krmný kel >>

9.2.3 Úprava osiva krmné řepy

Úprava osiva probíhá ve specializovaných podnicích . Pokud je sklizeno osivo obou komponentů (“množení ve směsi”), je oddělen opylovač podle velikosti a tvaru (víceklíčkový komponent). Následně je tříděno osivo geneticky jednoklíčkové na podíl s nejvyšší klíčivostí podle
Img. 9.2.3 - 1 : Ukázka obalovaného osiva řepy.
 velikosti a objemové hmotnosti. Získaný podíl je mírně obroušen v okvětí pro unifikaci velikosti a po přezkoušení v laboratoři obalen s přídavky fungicidů a insekticidů. Nejběžnější kalibrace je 3,5 - 4,75mm. Z přírodního osiva se využije cca 20 - 25%(30%), což představuje 200 - 600 i 800 výsevních jednotek z hektaru. Klíčivost získaného osiva se pohybuje nad 93% a více, jednoklíčkovost 95 - 98 - 100%. Ve vegetačních zkouškách se zjišťuje výskyt  “planých řep” , který může být důvodem k zamítnutí partie, pokud překročí 0,5 promile.

U krmné řepy využíváme osivo přírodní – zpravidla víceklíčkové, obalované (peletované) nebo inkrustované v závislosti na zvolené technologii pěstování.



<< 9.2.2 Technologie letních výsevů Top 10 Krmná (kadeřavá) kapusta (Brassica oleracea L., conv. acephala (DC.) Alef. var. viridis); angl. - fodder kale; něm. - Futterkohl; slov. - krmný kel >>