Index of terms

<< Back to the list of terms
 
Fáze skladovacího období brambor

1. Osušování trvá 24 až 36 hodin po naskladnění v závislosti na stavu brambor. Zásadně by nemělo docházet k naskladňování mokrých brambor. V tomto období se odstraní povrchová vlhkost hlíz.
2. Hojení hlíz následuje po období osušování. Probíhá při teplotě 12 – 18°C a relativní vlhkosti 85 – 95%.
3. Zchlazování se provádí větráním vnějším vzduchem, v případě výskytu mrazů smíšeným vnějším a vnitřním vzduchem.
4. Skladování, jehož cílem je udržení teploty dosažené během období zchlazování.
5. Oteplování se provádí 10 – 14 dnů před požadovaným vyskladněním postupně na teplotu nad 10°C. Potom musí dojít k urychlenému vyskladnění dřív než dojde k vyklíčení. Zásadně je třeba zabránit přístupu světla, aby nedošlo k zezelenání hlíz.
6. Tržní úprava konzumních brambor spočívá v mechanickém vytřídění hlíz podle tvaru na skupiny odpovídající požadavkům zákona o potravinách, eventuálně na jiný žádaný rozměr, balení konzumních hlíz podle přání odběratele do odpovídajících obalů, žádané hmotnosti
7. Expedice a doprava konzumních brambor nesmí zhoršit připravenou kvalitu, musí být šetrná a rychlá.