1 ÚVOD
|
1.1 Úvod do rostlinné výroby
|
1.2 Význam rostlin pro člověka, spotřeba potravin
|
1.3 Růst a vývoj rostlin
|
1.3.1 Hlavními faktory podmiňujícími kvalitativní změny jsou:
|
1.4 Tvorba výnosu - intenzifikační faktory
|
1.5 Stav rostlinné výroby v České republice, regulace trhu
|
1.6 Způsoby hospodaření v ČR
|
2 ODRŮDY, OSIVO A SADBA
|
2.1 Reprodukční systémy rostlin
|
2.1.1 Nepohlavní rozmnožování
|
2.1.2 Pohlavní rozmnožování
|
2.1.3 Vznik semene
|
2.2 Odrůda
|
2.2.1 Typy odrůd
|
2.2.2 Volba odrůdy
|
2.3 Osivo a sadba
|
2.3.1 Kvalita osiva a sadby
|
2.3.2 Obecné zásady množení osiv a sadby
|
3 HODNOCENÍ JAKOSTI ROSTLINNÝCH PRODUKTŮ
|
3.1 Význam a posuzování jakosti
|
3.2 Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů
|
3.2.1 Zákon o potravinách a tabákových výrobcích
|
3.2.2 Význam Českých norem (ČSN)
|
3.3 Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů
|
3.4 Vzorkování
|
3.5 Hodnocení jakosti
|
3.5.1 Hodnocení jakosti obilovin
|
3.5.2 Hodnocení jakosti luštěnin
|
3.5.3 Hodnocení jakosti olejnin
|
3.5.4 Hodnocení jakosti brambor
|
3.5.5 Hodnocení jakosti cukrovky
|
4 ROZDĚLENÍ ZEMĚDĚLSKÝCH PLODIN
|
4.1 Úvod
|
4.2 Rozdělení zemědělských plodin podle geonomických výrobních typů
|
4.3 Rozdělení kulturních rostlin podle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k technologii pěstování
|
4.4 Rozdělení rostlin podle toho, kterou část pro hospodářský výnos z rostlin využíváme
|
4.5 Rozdělení rostlin podle délky ontogeneze
|
5 OBILNINY
|
5.1 Význam a využití obilnin
|
5.2 Biologie, požadavky na prostředí
|
5.3 Růst a vývoj obilnin, základy tvorby výnosu
|
5.3.1 Růst a vývoj
|
5.3.2 Základy tvorby výnosu obilnin I. skupiny
|
5.4 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy
|
5.4.1 Pěstování ozimých obilnin
|
5.4.2 Pěstování jarních obilnin
|
5.4.3 Sklizeň a posklizňové ošetření
|
5.4.4 Pěstování jarních obilnin
|
5.5 Kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení
|
5.6 Hlavní zásady pěstební technologie pšenice obecné (Triticum aestivum L.)
|
5.6.1 Význam
|
5.6.2 Biologické a pěstitelské požadavky
|
5.6.3 Ošetření během vegetace
|
5.6.4 Jakostní hodnocení
|
5.7 Hlavní zásady pěstitební technologie ječmene jarního (Hordeum vulgare L. convar. distichon)
|
5.7.1 Význam
|
5.7.2 Biologické a pěstitelské požadavky
|
5.7.3 Ošetření během vegetace
|
5.7.4 Jakostní hodnocení
|
5.8 Kukuřice (Zea mays L.)
|
5.8.1 Význam
|
5.8.2 Biologické a pěstitelské požadavky
|
5.8.3 Ošetření během vegetace a sklizeň
|
5.9 Ostatní obilniny
|
5.9.1 Žito seté (Secale cereale L.)
|
5.9.2 Tritikale – žitovec (Triticosecale (Witt.) Müntzing)
|
5.9.3 Oves setý (Avena sativa L.)
|
5.9.4 Ječmen ozimý (Hordeum vulgare L. convar. vulgare - ječmen setý víceřadý, Hordeum vulgare L. convar. distichon – ječmen setý dvouřadý)
|
5.9.5 Proso seté (Panicum miliaceum L.)
|
5.9.6 Pohanka obecná (Fagopyrum aesculentum (L.) Moench)
|
6 LUSKOVINY
|
6.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
|
6.1.1 Agronomický význam luskovin
|
6.1.2 Negativní pěstitelské vlastnosti luskovin
|
6.1.3 Využití luskovin ve výživě lidí
|
6.1.4 Využití luskovin ve výživě hospodářských zvířat
|
6.1.5 Průmyslové využití luskovin
|
6.2 Biologie, růst a vývoj, požadavky na prostředí
|
6.2.1 Botanická charakteristika
|
6.2.2 Morfologická stavba rostlin, vztah k agrotechnice
|
6.2.3 Růst a vývoj luskovin
|
6.2.4 Biologická fixace dusíku
|
6.2.5 Požadavky na podmínky prostředí
|
6.3 Základy tvorby výnosu
|
6.4 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy
|
6.4.1 Zařazení luskovin v osevních sledech
|
6.4.2 Příprava půdy a hnojení
|
6.4.3 Založení porostu - doba, způsob, výsevek
|
6.4.4 Ochrana a ošetřování porostů za vegetace
|
6.4.5 Sklizeň luskovin
|
6.4.6 Posklizňové ošetření
|
6.5 Kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení
|
6.6 Hrách – hlavní zásady pěstební technologie
|
6.6.1 Pěstování hrachu k produkci suchých semen
|
6.6.2 Zvláštnosti agrotechniky hrachu ke konzervárenskému využití
|
6.7 Ostatní luskoviny
|
6.7.1 Bob obecný - hlavní zásady pěstební technologie
|
6.7.2 Sója - hlavní zásady pěstební technologie
|
6.7.3 Fazol - hlavní zásady pěstební technologie
|
6.7.4 Lupina - hlavní zásady pěstební technologie
|
6.7.5 Cizrna beraní - pěstování a využití
|
7 OLEJNINY
|
7.1 Postavení a využití olejnin v ČR a ve světě
|
7.2 Řepka olejná
|
7.2.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
|
7.2.2 Biologie plodiny, růst a vývoj
|
7.2.3 Požadavky na prostředí
|
7.2.4 Základy tvorby výnosu
|
7.2.5 Technologie pěstování
|
7.2.6 Kvalita produkce a zpeněžení
|
7.3 Slunečnice roční
|
7.3.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
|
7.3.2 Požadavky na prostředí, tvorba výnosu
|
7.3.3 Technologie pěstování
|
7.3.4 Sklizeň, kvalita produkce a zpeněžení
|
7.4 Mák setý
|
7.4.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
|
7.4.2 Požadavky na prostředí, tvorba výnosu
|
7.4.3 Technologie pěstování
|
7.4.4 Sklizeň, kvalita produkce a zpeněžení
|
7.5 Ostatní olejniny
|
7.5.1 Hořčice bílá
|
7.5.2 Len olejný
|
7.5.3 Další olejniny
|
8 PŘADNÉ ROSTLINY
|
8.1 Postavení a využití přádných rostlin v ČR a ve světě
|
8.2 Len setý (Linum usitatissimum L.)
|
8.2.1 Využití lnu
|
8.2.2 Využití sklizně přadného lnu
|
8.2.3 Biologie lnu
|
8.2.4 Požadavky na prostředí a osevní postup
|
8.2.5 Pěstitelská technologie u přádného lnu
|
9 OKOPANINY
|
9.1 Obecná charakteristika okopanin a jejich význam
|
9.2 Botanické zařazení a rozdělení okopanin
|
9.2.1 Pěstitelský význam a využití v ČR
|
9.3 Cukrovka (Beta vulgaris ssp. esculenta var. altissima)
|
9.3.1 Biologie, růst a vývoj a požadavky na prostředí
|
9.3.2 Základy tvorby výnosu
|
9.3.3 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy
|
9.3.4 Kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení
|
9.4 Ostatní bulevnaté okopaniny
|
9.5 Brambory
|
9.5.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
|
9.5.2 Biologie brambor, růst a vývoj, požadavky na prostředí
|
9.5.3 Základy tvorby výnosu, výnosové prvky a jejich regulace
|
9.5.4 Základy technologie pěstování a sklizně
|
9.5.5 Kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení
|
10 CHMEL (Humulus lupulus L.)
|
10.1 Význam a rozsah pěstování chmele
|
10.2 Biologie a morfologie chmelové rostliny
|
10.3 Chemické složení chmelových hlávek
|
10.4 Požadavky chmele na stanovištní podmínky
|
10.5 Odrůdová skladba
|
10.6 Založení porostu chmele
|
10.7 Výživa a hnojení produkčních chmelnic
|
10.8 Technologie pěstování chmele na produkčních chmelnicích
|
10.8.1 Podzimní práce
|
10.8.2 Jarní práce
|
10.8.3 Letní práce (tj. zásady pro zavedení chmele až do doby sklizně)
|
10.9 Sklizeň a posklizňová úprava chmele
|
10.9.1 Sklizeň chmele
|
10.9.2 Sušení chmele
|
10.9.3 Úprava usušených hlávek a žokování
|
10.10 Hodnocení kvality a nákup chmele
|
11 ROSTLINY LÉČIVÉ, AROMATICKÉ A KOŘENINOVÉ
|
11.1 Význam
|
11.2 Droga
|
11.3 Účinné látky
|
11.4 Ovlivnění účinných látek
|
11.5 Úprava léčivých aromatických a kořeninových rostlin
|
11.6 Hodnocení kvality
|
11.7 Produkce
|
11.8 Příklady léčivých rostlin
|
12 OVOCNICTVÍ
|
12.1 Význam ovoce ve výživě člověka
|
12.2 Hospodářské členění ovoce a ovocných plodin
|
12.3 Rozmnožování ovocných rostlin
|
12.4 Zásady pěstování ovoce
|
12.5 Sklizeň, skladování a odbyt ovoce
|
13 ZELINÁŘSTVÍ
|
13.1 Význam a uplatnění zeleniny
|
13.1.1 Zdravotní význam
|
13.1.2 Uplatnění zeleniny v produkci
|
13.2 Rozdělení zeleniny
|
13.3 Stavby a zařízení pro produkci zeleniny
|
13.4 Hlavní zásady pro pěstování zeleniny
|
13.4.1 Výběr vhodného stanoviště
|
13.4.2 Zakládání a organizace porostu
|
13.4.3 Ošetřování rostlin během vegetace
|
13.4.4 Sklizeň a tržní úprava
|
13.5 Skladování, zpeněžení a odbyt zeleniny
|
14 PÍCNINY
|
14.1 Význam a uplatnění pícnin
|
14.2 Vojtěška setá
|
14.3 Jetel luční
|
14.4 Ostatní jeteloviny
|
14.5 Pícní trávy
|
14.5.1 Základní volně trsnaté trávy
|
14.5.2 Doplňkové volně trsnaté trávy
|
14.5.3 Doplňkové výběžkaté trávy
|
14.5.4 Travní semenářství
|
14.6 Jetelovinotravní směsi na orné půdě
|
14.7 Jednoleté a další pícniny
|
14.8 Louky a pastviny
|
14.9 Konzervace a skladování píce
|
14.10 Ostatní způsoby využití porostů, trávníky
|
15 ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ROSTLIN
|
15.1 Význam, současný stav a perspektivy
|
15.2 Rozdělení rostlin vhodných pro energetické využití
|
15.2.1 Přehled energetických plodin
|
15.3 Možnosti energetického využití biomasy
|
15.3.1 Spalování fytomasy
|
15.3.2 Lihobenzínový program
|
15.3.3 Bionafta
|
15.3.4 Bioplyn
|
15.3.5 Dřevní plyny
|
15.3.6 Dřevní oleje
|
16 UKLÁDÁNÍ PŮDY DO KLIDU
|
17 EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
|
17.1 Co je ekologické zemědělství
|
17.2 Hlavní cíle ekologického zemědělství
|
17.3 Zásady pěstování rostlin v EZ
|
17.4 Zásady chovu hospodářských zvířat v EZ
|
17.5 Skladování a přeprava bioproduktů a biopotravin
|
17.6 Historie ekologického zemědělství v ČR
|
17.7 Jak se stát ekologickým zemědělcem
|