Obsah

1 ÚVOD
1.1 Úvod do rostlinné výroby
1.2 Význam rostlin pro člověka, spotřeba potravin
1.3 Růst a vývoj rostlin
1.3.1 Hlavními faktory podmiňujícími kvalitativní změny jsou:
1.4 Tvorba výnosu - intenzifikační faktory
1.5 Stav rostlinné výroby v České republice, regulace trhu
1.6 Způsoby hospodaření v ČR
2 ODRŮDY, OSIVO A SADBA
2.1 Reprodukční systémy rostlin
2.1.1 Nepohlavní rozmnožování
2.1.2 Pohlavní rozmnožování
2.1.3 Vznik semene
2.2 Odrůda
2.2.1 Typy odrůd
2.2.2 Volba odrůdy
2.3 Osivo a sadba
2.3.1 Kvalita osiva a sadby
2.3.2 Obecné zásady množení osiv a sadby
3 HODNOCENÍ JAKOSTI ROSTLINNÝCH PRODUKTŮ
3.1 Význam a posuzování jakosti
3.2 Legislativa v oblasti jakosti rostlinných produktů
3.2.1 Zákon o potravinách a tabákových výrobcích
3.2.2 Význam Českých norem (ČSN)
3.3 Metody hodnocení jakosti rostlinných produktů
3.4 Vzorkování
3.5 Hodnocení jakosti
3.5.1 Hodnocení jakosti obilovin
3.5.2 Hodnocení jakosti luštěnin
3.5.3 Hodnocení jakosti olejnin
3.5.4 Hodnocení jakosti brambor
3.5.5 Hodnocení jakosti cukrovky
4 ROZDĚLENÍ ZEMĚDĚLSKÝCH PLODIN
4.1 Úvod
4.2 Rozdělení zemědělských plodin podle geonomických výrobních typů
4.3 Rozdělení kulturních rostlin podle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k technologii pěstování
4.4 Rozdělení rostlin podle toho, kterou část pro hospodářský výnos z rostlin využíváme
4.5 Rozdělení rostlin podle délky ontogeneze
5 OBILNINY
5.1 Význam a využití obilnin
5.2 Biologie, požadavky na prostředí
5.3 Růst a vývoj obilnin, základy tvorby výnosu
5.3.1 Růst a vývoj
5.3.2 Základy tvorby výnosu obilnin I. skupiny
5.4 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy
5.4.1 Pěstování ozimých obilnin
5.4.2 Pěstování jarních obilnin
5.4.3 Sklizeň a posklizňové ošetření
5.4.4 Pěstování jarních obilnin
5.5 Kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení
5.6 Hlavní zásady pěstební technologie pšenice obecné (Triticum aestivum L.)
5.6.1 Význam
5.6.2 Biologické a pěstitelské požadavky
5.6.3 Ošetření během vegetace
5.6.4 Jakostní hodnocení
5.7 Hlavní zásady pěstitební technologie ječmene jarního (Hordeum vulgare L. convar. distichon)
5.7.1 Význam
5.7.2 Biologické a pěstitelské požadavky
5.7.3 Ošetření během vegetace
5.7.4 Jakostní hodnocení
5.8 Kukuřice (Zea mays L.)
5.8.1 Význam
5.8.2 Biologické a pěstitelské požadavky
5.8.3 Ošetření během vegetace a sklizeň
5.9 Ostatní obilniny
5.9.1 Žito seté (Secale cereale L.)
5.9.2 Tritikale – žitovec (Triticosecale (Witt.) Müntzing)
5.9.3 Oves setý (Avena sativa L.)
5.9.4 Ječmen ozimý (Hordeum vulgare L. convar. vulgare - ječmen setý víceřadý, Hordeum vulgare L. convar. distichon – ječmen setý dvouřadý)
5.9.5 Proso seté (Panicum miliaceum L.)
5.9.6 Pohanka obecná (Fagopyrum aesculentum (L.) Moench)
6 LUSKOVINY
6.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
6.1.1 Agronomický význam luskovin
6.1.2 Negativní pěstitelské vlastnosti luskovin
6.1.3 Využití luskovin ve výživě lidí
6.1.4 Využití luskovin ve výživě hospodářských zvířat
6.1.5 Průmyslové využití luskovin
6.2 Biologie, růst a vývoj, požadavky na prostředí
6.2.1 Botanická charakteristika
6.2.2 Morfologická stavba rostlin, vztah k agrotechnice
6.2.3 Růst a vývoj luskovin
6.2.4 Biologická fixace dusíku
6.2.5 Požadavky na podmínky prostředí
6.3 Základy tvorby výnosu
6.4 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy
6.4.1 Zařazení luskovin v osevních sledech
6.4.2 Příprava půdy a hnojení
6.4.3 Založení porostu - doba, způsob, výsevek
6.4.4 Ochrana a ošetřování porostů za vegetace
6.4.5 Sklizeň luskovin
6.4.6 Posklizňové ošetření
6.5 Kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení
6.6 Hrách – hlavní zásady pěstební technologie
6.6.1 Pěstování hrachu k produkci suchých semen
6.6.2 Zvláštnosti agrotechniky hrachu ke konzervárenskému využití
6.7 Ostatní luskoviny
6.7.1 Bob obecný - hlavní zásady pěstební technologie
6.7.2 Sója - hlavní zásady pěstební technologie
6.7.3 Fazol - hlavní zásady pěstební technologie
6.7.4 Lupina - hlavní zásady pěstební technologie
6.7.5 Cizrna beraní - pěstování a využití
7 OLEJNINY
7.1 Postavení a využití olejnin v ČR a ve světě
7.2 Řepka olejná
7.2.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
7.2.2 Biologie plodiny, růst a vývoj
7.2.3 Požadavky na prostředí
7.2.4 Základy tvorby výnosu
7.2.5 Technologie pěstování
7.2.6 Kvalita produkce a zpeněžení
7.3 Slunečnice roční
7.3.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
7.3.2 Požadavky na prostředí, tvorba výnosu
7.3.3 Technologie pěstování
7.3.4 Sklizeň, kvalita produkce a zpeněžení
7.4 Mák setý
7.4.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
7.4.2 Požadavky na prostředí, tvorba výnosu
7.4.3 Technologie pěstování
7.4.4 Sklizeň, kvalita produkce a zpeněžení
7.5 Ostatní olejniny
7.5.1 Hořčice bílá
7.5.2 Len olejný
7.5.3 Další olejniny
8 PŘADNÉ ROSTLINY
8.1 Postavení a využití přádných rostlin v ČR a ve světě
8.2 Len setý (Linum usitatissimum L.)
8.2.1 Využití lnu
8.2.2 Využití sklizně přadného lnu
8.2.3 Biologie lnu
8.2.4 Požadavky na prostředí a osevní postup
8.2.5 Pěstitelská technologie u přádného lnu
9 OKOPANINY
9.1 Obecná charakteristika okopanin a jejich význam
9.2 Botanické zařazení a rozdělení okopanin
9.2.1 Pěstitelský význam a využití v ČR
9.3 Cukrovka (Beta vulgaris ssp. esculenta var. altissima)
9.3.1 Biologie, růst a vývoj a požadavky na prostředí
9.3.2 Základy tvorby výnosu
9.3.3 Základy technologie pěstování, sklizně a posklizňové úpravy
9.3.4 Kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení
9.4 Ostatní bulevnaté okopaniny
9.5 Brambory
9.5.1 Pěstitelský význam a využití v ČR a ve světě
9.5.2 Biologie brambor, růst a vývoj, požadavky na prostředí
9.5.3 Základy tvorby výnosu, výnosové prvky a jejich regulace
9.5.4 Základy technologie pěstování a sklizně
9.5.5 Kvalita produkce, její odbyt a zpeněžení
10 CHMEL (Humulus lupulus L.)
10.1 Význam a rozsah pěstování chmele
10.2 Biologie a morfologie chmelové rostliny
10.3 Chemické složení chmelových hlávek
10.4 Požadavky chmele na stanovištní podmínky
10.5 Odrůdová skladba
10.6 Založení porostu chmele
10.7 Výživa a hnojení produkčních chmelnic
10.8 Technologie pěstování chmele na produkčních chmelnicích
10.8.1 Podzimní práce
10.8.2 Jarní práce
10.8.3 Letní práce (tj. zásady pro zavedení chmele až do doby sklizně)
10.9 Sklizeň a posklizňová úprava chmele
10.9.1 Sklizeň chmele
10.9.2 Sušení chmele
10.9.3 Úprava usušených hlávek a žokování
10.10 Hodnocení kvality a nákup chmele
11 ROSTLINY LÉČIVÉ, AROMATICKÉ A KOŘENINOVÉ
11.1 Význam
11.2 Droga
11.3 Účinné látky
11.4 Ovlivnění účinných látek
11.5 Úprava léčivých aromatických a kořeninových rostlin
11.6 Hodnocení kvality
11.7 Produkce
11.8 Příklady léčivých rostlin
12 OVOCNICTVÍ
12.1 Význam ovoce ve výživě člověka
12.2 Hospodářské členění ovoce a ovocných plodin
12.3 Rozmnožování ovocných rostlin
12.4 Zásady pěstování ovoce
12.5 Sklizeň, skladování a odbyt ovoce
13 ZELINÁŘSTVÍ
13.1 Význam a uplatnění zeleniny
13.1.1 Zdravotní význam
13.1.2 Uplatnění zeleniny v produkci
13.2 Rozdělení zeleniny
13.3 Stavby a zařízení pro produkci zeleniny
13.4 Hlavní zásady pro pěstování zeleniny
13.4.1 Výběr vhodného stanoviště
13.4.2 Zakládání a organizace porostu
13.4.3 Ošetřování rostlin během vegetace
13.4.4 Sklizeň a tržní úprava
13.5 Skladování, zpeněžení a odbyt zeleniny
14 PÍCNINY
14.1 Význam a uplatnění pícnin
14.2 Vojtěška setá
14.3 Jetel luční
14.4 Ostatní jeteloviny
14.5 Pícní trávy
14.5.1 Základní volně trsnaté trávy
14.5.2 Doplňkové volně trsnaté trávy
14.5.3 Doplňkové výběžkaté trávy
14.5.4 Travní semenářství
14.6 Jetelovinotravní směsi na orné půdě
14.7 Jednoleté a další pícniny
14.8 Louky a pastviny
14.9 Konzervace a skladování píce
14.10 Ostatní způsoby využití porostů, trávníky
15 ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ROSTLIN
15.1 Význam, současný stav a perspektivy
15.2 Rozdělení rostlin vhodných pro energetické využití
15.2.1 Přehled energetických plodin
15.3 Možnosti energetického využití biomasy
15.3.1 Spalování fytomasy
15.3.2 Lihobenzínový program
15.3.3 Bionafta
15.3.4 Bioplyn
15.3.5 Dřevní plyny
15.3.6 Dřevní oleje
16 UKLÁDÁNÍ PŮDY DO KLIDU
17 EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
17.1 Co je ekologické zemědělství
17.2 Hlavní cíle ekologického zemědělství
17.3 Zásady pěstování rostlin v EZ
17.4 Zásady chovu hospodářských zvířat v EZ
17.5 Skladování a přeprava bioproduktů a biopotravin
17.6 Historie ekologického zemědělství v ČR
17.7 Jak se stát ekologickým zemědělcem