Index of terms

a
Agrotechnika topinamburu Základní zpracování a příprava půdy k sázení je podobná jako pro brambory. Topinambury můžeme sázet ...
Alfa-aminodusík Někdy se používá název škodlivý dusík – jedná se o dusík aminokyselin, ke kterému se přičítá polovin...
Alkaloidy v hlízách V hlízách brambor se vyskytuje směs glykoalkaloidů, které jsou označeny jako alfa, beta, gama – sola...
Anorganické doprovodné látky Sklizené bulvy cukrovky obsahují 0,5 – 0,8% anorganických látek (popela). Přibližně jde o 0,25% oxid...
b
Biologická příprava sadby Biologická příprava sadby má za účel zkrátit období mezi sázením a vzcházením porostu. Výrazně snižu...
Biologicky aktivní látky V několika posledních letech se u nás i ve světě zkoumají možnosti využití fyziologicky aktivních lá...
Botanická charakteristika brambor Původ současných odrůd brambor vychází především z druhu Solanum tuberosum. Tetraploidnost kulturníh...
Botanická charakteristika brukve Bulva je kulatého nebo plochého tvaru s mělkým kořenem. Na povrchu bulvy a listů je voskový povlak. ...
Botanická charakteristika čekanky Čekanka patří do čeledi čekankovité, rodu Cichorium, který zahrnuje 8 druhů. U nás nejznámější je če...
Botanická charakteristika jakonu Jakon patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Jakon je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až d...
Botanická charakteristika kapusty Lodyha krmné kapusty je silná, 1 – 2m dlouhá, s velkými šťavnatými listy. Hlavní kůlový kořen pronik...
Botanická charakteristika krmné řepy Krmná řepa se od cukrovky odlišuje menším počtem listů, kratšími a tenčími řapíky. Listová čepel je ...
Botanická charakteristika mrkve Krmná mrkev je dvouletá rostlina patřící do čeledi mrkvovitých (Daucaceae). V prvním roce vegetace v...
Botanická charakteristika tuřínu Je dvouletá rostlina vytvářející v prvním roce bulvu s přízemní listovou růžicí, která je vlastně př...
Brambory krmné Brambory pro krmení hospodářských zvířat se u nás v současné době nepěstují. Pro tento účel jsou vyu...
Bulva cukrovky Část rostliny řepy bez listů (někdy se používá termín kořen), je utvářena podle variet a typů odrůd....
Bulva čekanky Bulva čekanky obsahuje 26% sušiny (22 – 28%) a 74% (72 – 78%) vody, V sušině je okolo 22% bezdusíkat...
c
Cukernatost Nejznámější a dominující kritérium technologické jakosti cukrovky (polarizace P), v procentech vyjád...
Cukr Ve většině zemí světa nejběžnější sladidlo, velmi čistá chemická sloučenina – sacharóza. Světová pro...
Cukrovka Plodina především pěstována jako technická plodina (surovina na výrobu cukru), v malé míře je využív...
Cukrovka v osevním postupu V současnosti se v ČR uplatňují prakticky dva základní systémy osevních postupů. V osevním postupu s...
d
Další hlíznaté okopaniny Mezi další hlíznaté okopaniny se zařazují některé andské kořenové a hlíznaté plodiny (ARTC), které j...
Deficience bóru a manganu Z dlouhodobě působících zásahů je nutno zdůraznit vápnění a význam některých mikroelementů, zejména ...
Doprovodné látky Jsou zajímavé z hlediska technologické jakosti cukrovky – při extrakci sacharózy přecházejí do surov...
Dormance hlíz Hlíza po sklizni prochází klidovým obdobím (dormancí), v němž nevyklíčí ani za podmínek příznivých p...
Dřeňové odrůdy kapusty Dřeňové odrůdy jsou charakteristické zdužnatělou lodyhou, s olistěním asi 30%. Poskytují vyšší výnos...
f
Fáze skladovacího období brambor 1. Osušování trvá 24 až 36 hodin po naskladnění v závislosti na stavu brambor. Zásadně by nemělo doc...
Formy kapust Podle celkového habitu lze krmnou kapustu rozdělit na formy listové, dřeňové a přechodné. Ve světě j...
Fytotoxicita rostlin cukrovky V současné době jsou pro cukrovku nebezpečná rezidua herbicidů ze skupiny sulfonylmočovin, aplikovan...
Fyziologie růstu čekanky Přírůstek hmotnosti kořene dosahuje obvykle maxima v srpnu, poté se pomalu snižuje. Maximum tvorby i...
h
Hlava bulvy Horní část bulvy, ze které vyrůstá růžice listů, hranici tvoří nejnižší věnec listových pupenů – epi...
Hmotnost bulev Průměrná hmotnost bulev v době sklizně dosahuje 550 – 800 gramů, cukernatost 15 – 18% a v bulvě je 9...
Hmotnost hlíz Průměrná hmotnost jedné hlízy se pohybuje v rozmezí 60 – 100g. Hmotnost jedné hlízy je přímo úměrně ...
Hnojení kapusty Krmná kapusta je plodinou první trati. Dobře reaguje na hnojení chlévským hnojem, i když je přímo ne...
Hnojení krmné brukve Krmná brukev při průměrném výnosu odčerpá z půdy 75kg N, 117kg oxidu draselného, 60kg oxidu fosforeč...
Hustota porostu cukrovky Za optimální lze považovat v době sklizně porost s 85000 až 100000 řepami, s mezerovitostí do 5% a s...
Hustota porostu kapusty Optimální hustota porostu po vzejití je okolo 200 – 300tis. rostlin na 1ha. Hustší porosty je možno ...
ch
Chemická příprava sadby Chemická příprava sadby spočívá v ošetření sadby proti napadení chorobami a škůdci. Proti kořenomorc...
Chemické složení mrkve Kořeny krmné mrkve obsahují hodně sacharózy a fruktózy, které dávají mrkvi příjemnou chuť. Podíl bíl...
Choroby a škůdci mrkve Z virových chorob napadá krmnou mrkev žloutenka. Častá je suchá skvrnitost listů, vřetenatka mrkvová...
Choroby cukrovky Častými chorobami řepy jsou spála řepná, virové žloutenky řepy – žloutenky BYV a mírné žloutnutí řep...
Choroby tuřínu Velmi vážnou chorobou brukvovitých okopanin je nádorovitost košťálovin, napadá kořeny. Dále se hojně...
i
Inulin Zásobní látka obsažená v čekance a topinamburu, která je stále více využívána ve výživě diabetiků. I...
Inulin a jeho charakteristika Inulin je především významným zdrojem dietetické vlákniny, s příznivými účinky na činnost trávícího ...
j
Jakon Jakon je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až dva metry, která se u nás pěstuje jako jednoletá. Hlí...
k
Karanténní škůdci brambor Karanténní škodlivé organismy bramboru jsou uvedeny ve „Sbírce zákonů a vyhlášce č. 83/1997 částce 2...
Klimatické požadavky brambor Nejlépe jim vyhovuje přímořské klima nebo vyšší polohy v přechodném a vnitrozemském klimatu. Teplota...
Kořenová soustava brambor Kořenová soustava u semenáčů se skládá ze dvou částí. Ze zárodečného kořínku se vytváří kůlový kořen...
Krk bulvy Část bulvy mezi hlavou a vlastním kořenem, která nenese listy ani kořeny – hypokotyl.
Krmná brukev Byla vyšlechtěna z plané brukve zelné. Je méně rozšířenou plodinou vhodnou pro krmné účely i pro kuc...
Krmná mrkev Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý neb...
Krmné okopaniny Okopaniny vhodné také ke krmným účelům, zejména pro vysokou produkci biomasy, ať už jde o přímé krme...
Kvalita cukrovky Je dána technologickou jakostí bulev, je vyjadřována zpravidla cukernatostí, výtěžností bílého cukru...
l
Listové odrůdy kapusty U listových typů odrůd představuje podíl listů asi 70%, někdy se označují jako stonková kapusta. Maj...
Lokalita pěstování Brambory lze pěstovat ve všech výrobních oblastech ČR; typickou oblastí pro jejich pěstování je bram...
m
Mechanická kultivace brambor Je založena na několikerém vláčení a proorávkách v době od výsadby do zapojení porostů, jejichž vliv...
Mechanická příprava sadby Sklizené partie sadby se zbavují mechanických příměsí, pod-rozměrných nebo vadných hlíz a nejšetrněj...
Mezerovitost porostu cukrovky Mezerovitost je procentický podíl mezer na celkové délce řádku, za mezery považujeme části neobsazen...
Minerální hnojení Výše dávek živin k cukrovce vychází z analýzy půdy, z operativního stanovení jarní zásoby dusíku v p...
Minimální cena cukrovky a cukru Minimální cena cukrovky (v roce 2003/04) je stanovena pro cukernatost přepočítanou na 16% ve výši 98...
Množení osiva Ve dvouletém cyklu – výsevu a vypěstování sazeček, jejich sklizni a přezimování v krechtech nebo saz...
Množení osiva Množení osiva stávajících odrůd cukrovky se uskutečňuje vesměs v jižní Evropě, kde jsou pro opylení ...
Morfologická charakteristika trsu Charakter nadzemní části trsu je ovlivněn tvarem a typem natě. Typ natě určuje architekturu porostu....
n
Nákupní cena cukrovky Je sjednávána v kupní smlouvě dohodou za 1 tunu čisté hmotnosti cukrovky při základní cukernatosti 1...
o
Ochrana proti plevelům V posledních deseti letech se v Evropě i ČR ustupuje od vysokých dávek preemergentních herbicidů typ...
Odkamenění pozemku Hlavní příčinou mechanického poškození hlíz je přítomnost kamenů a hrud v ornici. Významnou možností...
Odrůdy brambor Odrůdy brambor se dělí podle délky vegetační doby od výsadby do fyziologické zralosti na velmi rané ...
Odrůdy cukrovky Podle výnosu kořene (bulvy) a cukernatosti lze současné odrůdy rozdělit na odrůdy výnosové (V-typ), ...
Odrůdy krmné řepy Objemové odrůdy (Hako, Bučanský žlutý válec, Gaia, Lenka, Peramono aj.) vyžadují více srážek, snášej...
Okopaniny Skupina polních plodin poskytující produkty s nízkým obsahem sušiny (10 – 30%), což společně s jejic...
Organické bezdusíkaté doprovodné látky Jsou obsažené v řepné šťávě, tvoří je organické kyseliny, cukry (ostatní cukry 0,08 – 0,16%, ke konc...
Organické dusíkaté doprovodné látky Dusíkaté látky obsažené v cukrovce se rozdělují podle toho, jak je dusík ve sloučenině vázán a podle...
Organické hnojení Organické hnojení je nezbytnou součástí systému výživy a hnojení cukrovky. Nejvhodnější hnojiva jsou...
Osivo cukrovky Osivo vybrané odrůdy, kvality a výrobce, charakterizované zejména požadovanou klíčivostí, kalibrací,...
Osivo krmné řepy Vlastní technologie pěstování závisí na volbě odrůdy, osiva a dostupnosti techniky pro přesný výsev ...
p
Padlí řepné Padlí řepné se vyskytuje především za teplého a suššího průběhu počasí. V evropských řepařských obla...
Plevelná řepa Rostlina řepy (kulturní i planě rostoucí forma), která v prvním roce vegetace poskytne semena. Zákla...
Počet hlíz Pohybuje se v průměru kolem 10 – 14 hlíz na jednu rostlinu. Závisí především na genetickém základě o...
Počet rostlin Počet rostlin je určován sponem sázení, který závisí na hodnotě a velikosti sadbových hlíz, účelu pě...
Počet stonků Počet stonků je možno regulovat počtem rostlin na jednotku plochy porostu a pohybuje se v průměrném ...
Potřeba živin na vytvoření 10t výnosu Na produkci 10t hlíz brambory spotřebují 50kgN, 10kgP, 65kgK, 25kgCa, 15kgMg. Dávka P, K a Mg vycház...
Požadavky brambor na prostředí Z hlediska klimatickoekologických nároků náleží odrůdy evropského bramboru mezi rostliny mírného pás...
Požadavky na jakost Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v „Zákoně o potravinách“ č. 110/1997 Sb.“ a v ...
Požadavky na prostředí Čekanka je skromnější v nárocích na vláhu a snáší dobře sušší polohy a počasí. Nejlepší jsou oblasti...
Průmyslové brambory Jsou důležitou surovinou hlavně pro výrobu škrobu. Výroba lihu z brambor poklesla v ČR na minimum, n...
Původ topinamburu Topinambury pocházejí ze Severní Ameriky. V Evropě se začaly pěstovat v 1. polovině XVII. století a ...
Přechodné odrůdy kapusty U přechodných typů představuje olistění kolem 40 – 50% (odrůda Inka, Eva). V současné době je zapsán...
Předkličování sadby Předkličování sadby je nejintenzivnější a finančně nejnákladnější způsob přípravy sadby, zvláště ran...
r
Rizomanie Rizomanie je nebezpečná virová choroba řepy šířící se ze Středomoří na sever. V ČR byla již zjištěna...
Rozpustný popel Vyjadřuje obsah rozpustných popelovin (Pp) v řepné bulvě, stanoví se konduktometricky. V některých l...
Rozpustný popel Jsou to minerální látky, které při extrakci cukru přecházejí do šťávy. Tvoří jej převážně draselné a...
Řepná dřeň Řepná dřeň představuje asi 6% masy bulvy. Hlavní část dřeně (70 – 90%) tvoří pentózany, pektinové lá...
Řepná rostlina Řepa je rostlina hospodářsky dvouletá. V prvním roce vegetace tvoří bulvu a listovou růžici. V první...
Řepná šťáva Sklizené bulvy obsahují kolem 76% vody a asi 18% ve vodě rozpustných látek. Z nich přibližně 87% tvo...
Řepné klubíčko Klubíčko řepy je souborem nepravých plodů (kulovitých nažek), uzavřených ve ztvrdlém zaschlém okvětí...
s
Sacharóza Běžně nazývaná cukr, dosahuje v cukrovce koncentrace nejčastěji v rozmezí 15 – 18%, maximálně 20 – 2...
Semenářství čekanky Čekanka je dvouletá cizosprašná plodina. V prvém roce vytváří bulvy, ve druhém roce tvoří generativn...
Semenářství krmné kapusty Agrotechnika sazečky krmné kapusty je podobná jako u pícninářských kultur. Omezujeme poněkud dusíkat...
Semenářství mrkve Semenářství mrkve Elitní upravené osivo vyséváme v prvém vegetačním roce na jaře do hloubky 1 – 2cm,...
Semenářství tuřínu a vodnice Při množení osiva tuřínu pěstujeme sazečku v podstatě stejně jako porost určený ke krmení. Při skliz...
Semenářství řepy Vlastní množení osiva probíhá buď: 1. ve dvouletém cyklu – výsevu a vypěstování sazeček, jejich skli...
Setí čekanky Setí může začít při trvalejším prohřátí půdy nad 8°C. Pro setí se musí vrchní vrstva půdy jemně zpra...
Shluky Blízko rostoucí rostliny (řepy), tj. ve vzdálenosti menší než 16cm, představují přehuštění porostu ...
Skladování brambor Brambory pro dosažení nejnižších skladovacích ztrát a zachování konzumní kvality či biologické hodno...
Skladování cukrovky Bulva cukrovky je i po odříznutí chrástu stále živý organismus a má svůj specifický a bioenergetický...
Skladování hlíz topinamburu Hlízy topinamburu snadno vysychají a za běžných podmínek je lze skladovat jen 2 – 4 týdny. Delší skl...
Sklizeň čekanky Čekanka se sklízí koncem října a začátkem listopadu. V posledních letech se uplatňuje mechanizovaná ...
Sklizeň krmné řepy Na sklizeň využíváme sklízečů cukrovky s rotačním (cepovým) ústrojím, kterému je nezbytné věnovat zv...
Sklizeň mrkve Odolnost krmné mrkve proti mrazu (vydrží až -5°C) dovoluje sklízet ji koncem října a začátkem listop...
Sklizeň tuřínu Tuřín sklízíme vyorávači brambor, řepy, popřípadě pro přímé zkrmování i sklízecími řezačkami. Při ru...
Sklizňová zralost tuřínu Sklizňové zralosti tuřín dosahuje již za 18 až 20 týdnů. Se sklizní tuřínu není třeba pospíchat. Pro...
Sklizňové ztráty Neměly by přesáhnout 10%. Využití dobře seřízených moderních výkonných sklízečů za příznivého počasí...
Skvrnatička řepná – cerkosporióza Běžně se vyskytující choroba, šíření je podporováno vlhkým letním počasím a teplotami nad 20°C. Prvn...
Složení cukrovky Řepná bulva obsahuje asi 76% vody a 24% sušiny. Zpracováním cukrovky v cukrovaru získáme v průměru 1...
Složení hlíz Bramborové hlízy v průměru obsahují 23,7% sušiny. Hlavní zásobní látkou je škrob, jeho obsah se pohy...
Složení jakonu Nadzemní hmota obsahuje 11 – 17% bílkovin, 2 – 7% tuku a 38 – 41% sacharidů v sušině. Vzhledem k tom...
Složení tuřínu Bulvy obsahují hodně vody (cca 90%), ale i bílkovin (1,4%), vlákniny (1,4%), popelovin (0,7%) – zvlá...
Sortiment odrůd mrkve V sortimentu povolených odrůd je odrůda Višnovská žlutočervená, která má nižší výnos kořene (až o 10...
Spála řepná Častou chorobou řepy při vzcházení a na počátku růstu (do vytvoření druhotné kůry) je spála řepná. Z...
Spotřeba cukru Spotřeba cukru na jednoho obyvatele je v jednotlivých zemích velmi rozdílná. Jednu z nejvyšších má ...
Stanovení cukernatosti Pro stanovení cukernatosti se odebírá vzorek 20 – 25kg bulev nebo minimálně 15 – 20 kusů bulev tak, ...
Škůdci cukrovky V období vzcházení a prvých růstových fází řepy nejvíce škodí maločlenec čárkovitý, dřepčík řepný, d...
Škůdci okopanin Mezi nejčastěji vyskytující se škůdce brukvovitých okopanin patří dřepčíci, kteří vyžírají především...
t
Technologická jakost bulev cukrovky Komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností řepné bulvy, které ...
Technologická jakost čekanky Čekankové kořeny k průmyslovému zpracování mají být zdravé, vyzrálé, nezavadlé, nenamrzlé, zbavené n...
Technologie pěstování Do osevního postupu zařazujeme krmnou mrkev jako hlavní plodinu, obvykle po obilnině. Po sobě by měl...
Technologie pěstování Jedinou povolenou odrůdou u nás je od roku 1958 odrůda Běloslupké. Nevýhodou jednoletého pěstování j...
Technologie pěstování brukve Krmná brukev není náročná na předplodinu. Vysoké výnosy dává po jetelovinách, vojtěškotravních a jet...
Technologie pěstování čekanky Čekanku zařazujeme do osevního postupu zpravidla jako organicky hnojenou okopaninu nejčastěji mezi d...
Technologie pěstování jakonu Zpracování půdy na podzim i na jaře je obdobné jako u bramboru. Na jaře vysazujeme kaudex (oddénkové...
Technologie pěstování kapusty Při výběru pozemku je nutno brát v úvahu předcházející plodiny čeledi brukvovité a další výsev je ne...
Technologie pěstování krmné řepy Technologie pěstování krmné řepy vychází z obdobných principů a pravidel využívaných při pěstování c...
Technologie pěstování s minimem ruční práce Pro technologii s minimem nebo bez ruční práce je při výsevu nutné dodržet následující zásady: 1. os...
Transpirační koeficient Transpirační koeficient 237 – 400 řadí cukrovku mezi plodiny náročné na vláhu. Relativní spotřeba vo...
Tuřín Tuřín (Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Reichenb.) patří mezi nejstarší kulturní plodiny, bu...
u
Úprava a zkrmování krmné řepy Základním požadavkem při zkrmování řepy je, že znečištění nesmí přesáhnout 5%. Řepu před zkrmením je...
Úprava osiva Úprava osiva probíhá ve specializovaných podnicích. Pokud je sklizeno osivo obou komponentů („množen...
Uskladnění krmné řepy Uskladnění má přímou návaznost na sklizeň a na využití řepy v krmných dávkách. Nejvhodnější způsob s...
Uskladnění mrkve Mrkev uskladňujeme různými způsoby, v tradičních krechtech, sklepech, v silážních žlabech, termoskla...
v
Varné typy brambor A - lojovité salátové brambory, nerozvářivé, vhodné do salátů a jako příloha (např. odrůdy Lenka, Ni...
Vlastní kořen Spodní a největší část bulvy, ze které vyrůstají postranní kořínky, zejména v tzv. kořenové rýze – r...
Vodnice Vodnice (Brassica rapa L. var. rapa Thell.) je dvouletá rostlina, která se v ČR pěstuje velmi málo s...
Výnos polarizačního cukru Množství cukru, které narostlo v bulvách cukrovky na poli (vypočítá se z hektarového výnosu bulev a ...
Výnosové prvky Ideální rostlina – trs – by měla mít větší počet stonků (5 – 7), nižší počet hlíz (12 – 14) na trs, ...
Výsevek cukrovky Cukrovku vyséváme na konečnou vzdálenost 18 až 21cm, což představuje výsevek na jeden hektar 1,24 až...
Význam inulinu Inulin z topinambur lze využít k výrobě fruktosového sirobu, může se přidávat jako částečná náhrada ...
Význam topinamburu. Topinambury jsou v ČR pěstovány jen okrajově. Jejich předností je všestranná využitelnost – k lidské...
Výživa a hnojení Základem hnojení krmné řepy jsou statková hnojiva: chlévský hnůj, močůvka vyvážená na strniště nebo ...
Výživa draslíkem Draslík ovlivňuje příznivě cukernatost sklizených bulev. Na druhé straně je však podstatnou součástí...
Výživa dusíkem Cukrovka přijímá dusík většinou v nitrátové formě. Nitráty jsou velmi rychle transportovány do listů...
Výživa fosforem Fosfor přijímá cukrovka jako ortofosfát, v organismu se však uplatňuje především tzv. fosforečná sku...
z
Zakládání porostu Porosty brambor jsou zakládány v pravidelném sponu, který odpovídá danému užitkovému směru. Šířka řá...
Zakládání porostu cukrovky Porosty cukrovky jsou zakládány přesným výsevem osiva na konečnou vzdálenost (technologie bez ruční ...
Založení porostu krmné brukve Porosty brukve lze zakládat přímým výsevem do hloubky 15 – 20mm s meziřádkovou vzdáleností 30 – 50cm...
Zásobní látka inulin Zásobní látkou je polysacharid inulin, který prochází beze změny žaludkem a tenkým střevem (působí j...
Závlaha cukrovky V ČR bylo zavlažováno v 80-tých letech cca 6 – 7,5tis.ha. V současnosti, při poklesu ploch cukrovky ...
Znaky plevelné řepy Základním příznakem je vybíhavost v porostech technické cukrovky. Počátek střelkování nejranějších b...
Způsoby sklizně brambor 1. Ruční sběr za 2-řádkovým vyorávačem nebo vyorávačem s rozmetacím kolem je vhodný pro malé plochy,...
Způsoby sklizně cukrovky Základní varianty sklizně cukrovky jsou jednofázová sklizeň, kdy je současně sklizen chrást i bulvy...