a |
Agrotechnika topinamburu |
Základní zpracování a příprava půdy k sázení je podobná jako pro brambory. Topinambury můžeme sázet ... |
Alfa-aminodusík |
Někdy se používá název škodlivý dusík – jedná se o dusík aminokyselin, ke kterému se přičítá polovin... |
Alkaloidy v hlízách |
V hlízách brambor se vyskytuje směs glykoalkaloidů, které jsou označeny jako alfa, beta, gama – sola... |
Anorganické doprovodné látky |
Sklizené bulvy cukrovky obsahují 0,5 – 0,8% anorganických látek (popela). Přibližně jde o 0,25% oxid... |
b |
Biologická příprava sadby |
Biologická příprava sadby má za účel zkrátit období mezi sázením a vzcházením porostu. Výrazně snižu... |
Biologicky aktivní látky |
V několika posledních letech se u nás i ve světě zkoumají možnosti využití fyziologicky aktivních lá... |
Botanická charakteristika brambor |
Původ současných odrůd brambor vychází především z druhu Solanum tuberosum. Tetraploidnost kulturníh... |
Botanická charakteristika brukve |
Bulva je kulatého nebo plochého tvaru s mělkým kořenem. Na povrchu bulvy a listů je voskový povlak. ... |
Botanická charakteristika čekanky |
Čekanka patří do čeledi čekankovité, rodu Cichorium, který zahrnuje 8 druhů. U nás nejznámější je če... |
Botanická charakteristika jakonu |
Jakon patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Jakon je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až d... |
Botanická charakteristika kapusty |
Lodyha krmné kapusty je silná, 1 – 2m dlouhá, s velkými šťavnatými listy. Hlavní kůlový kořen pronik... |
Botanická charakteristika krmné řepy |
Krmná řepa se od cukrovky odlišuje menším počtem listů, kratšími a tenčími řapíky. Listová čepel je ... |
Botanická charakteristika mrkve |
Krmná mrkev je dvouletá rostlina patřící do čeledi mrkvovitých (Daucaceae). V prvním roce vegetace v... |
Botanická charakteristika tuřínu |
Je dvouletá rostlina vytvářející v prvním roce bulvu s přízemní listovou růžicí, která je vlastně př... |
Brambory krmné |
Brambory pro krmení hospodářských zvířat se u nás v současné době nepěstují. Pro tento účel jsou vyu... |
Bulva cukrovky |
Část rostliny řepy bez listů (někdy se používá termín kořen), je utvářena podle variet a typů odrůd.... |
Bulva čekanky |
Bulva čekanky obsahuje 26% sušiny (22 – 28%) a 74% (72 – 78%) vody, V sušině je okolo 22% bezdusíkat... |
c |
Cukernatost |
Nejznámější a dominující kritérium technologické jakosti cukrovky (polarizace P), v procentech vyjád... |
Cukr |
Ve většině zemí světa nejběžnější sladidlo, velmi čistá chemická sloučenina – sacharóza. Světová pro... |
Cukrovka |
Plodina především pěstována jako technická plodina (surovina na výrobu cukru), v malé míře je využív... |
Cukrovka v osevním postupu |
V současnosti se v ČR uplatňují prakticky dva základní systémy osevních postupů. V osevním postupu s... |
d |
Další hlíznaté okopaniny |
Mezi další hlíznaté okopaniny se zařazují některé andské kořenové a hlíznaté plodiny (ARTC), které j... |
Deficience bóru a manganu |
Z dlouhodobě působících zásahů je nutno zdůraznit vápnění a význam některých mikroelementů, zejména ... |
Doprovodné látky |
Jsou zajímavé z hlediska technologické jakosti cukrovky – při extrakci sacharózy přecházejí do surov... |
Dormance hlíz |
Hlíza po sklizni prochází klidovým obdobím (dormancí), v němž nevyklíčí ani za podmínek příznivých p... |
Dřeňové odrůdy kapusty |
Dřeňové odrůdy jsou charakteristické zdužnatělou lodyhou, s olistěním asi 30%. Poskytují vyšší výnos... |
f |
Fáze skladovacího období brambor |
1. Osušování trvá 24 až 36 hodin po naskladnění v závislosti na stavu brambor. Zásadně by nemělo doc... |
Formy kapust |
Podle celkového habitu lze krmnou kapustu rozdělit na formy listové, dřeňové a přechodné. Ve světě j... |
Fytotoxicita rostlin cukrovky |
V současné době jsou pro cukrovku nebezpečná rezidua herbicidů ze skupiny sulfonylmočovin, aplikovan... |
Fyziologie růstu čekanky |
Přírůstek hmotnosti kořene dosahuje obvykle maxima v srpnu, poté se pomalu snižuje. Maximum tvorby i... |
h |
Hlava bulvy |
Horní část bulvy, ze které vyrůstá růžice listů, hranici tvoří nejnižší věnec listových pupenů – epi... |
Hmotnost bulev |
Průměrná hmotnost bulev v době sklizně dosahuje 550 – 800 gramů, cukernatost 15 – 18% a v bulvě je 9... |
Hmotnost hlíz |
Průměrná hmotnost jedné hlízy se pohybuje v rozmezí 60 – 100g. Hmotnost jedné hlízy je přímo úměrně ... |
Hnojení kapusty |
Krmná kapusta je plodinou první trati. Dobře reaguje na hnojení chlévským hnojem, i když je přímo ne... |
Hnojení krmné brukve |
Krmná brukev při průměrném výnosu odčerpá z půdy 75kg N, 117kg oxidu draselného, 60kg oxidu fosforeč... |
Hustota porostu cukrovky |
Za optimální lze považovat v době sklizně porost s 85000 až 100000 řepami, s mezerovitostí do 5% a s... |
Hustota porostu kapusty |
Optimální hustota porostu po vzejití je okolo 200 – 300tis. rostlin na 1ha. Hustší porosty je možno ... |
ch |
Chemická příprava sadby |
Chemická příprava sadby spočívá v ošetření sadby proti napadení chorobami a škůdci. Proti kořenomorc... |
Chemické složení mrkve |
Kořeny krmné mrkve obsahují hodně sacharózy a fruktózy, které dávají mrkvi příjemnou chuť. Podíl bíl... |
Choroby a škůdci mrkve |
Z virových chorob napadá krmnou mrkev žloutenka. Častá je suchá skvrnitost listů, vřetenatka mrkvová... |
Choroby cukrovky |
Častými chorobami řepy jsou spála řepná, virové žloutenky řepy – žloutenky BYV a mírné žloutnutí řep... |
Choroby tuřínu |
Velmi vážnou chorobou brukvovitých okopanin je nádorovitost košťálovin, napadá kořeny. Dále se hojně... |
i |
Inulin |
Zásobní látka obsažená v čekance a topinamburu, která je stále více využívána ve výživě diabetiků. I... |
Inulin a jeho charakteristika |
Inulin je především významným zdrojem dietetické vlákniny, s příznivými účinky na činnost trávícího ... |
j |
Jakon |
Jakon je vytrvalá bylina, dorůstající výšky až dva metry, která se u nás pěstuje jako jednoletá. Hlí... |
k |
Karanténní škůdci brambor |
Karanténní škodlivé organismy bramboru jsou uvedeny ve „Sbírce zákonů a vyhlášce č. 83/1997 částce 2... |
Klimatické požadavky brambor |
Nejlépe jim vyhovuje přímořské klima nebo vyšší polohy v přechodném a vnitrozemském klimatu. Teplota... |
Kořenová soustava brambor |
Kořenová soustava u semenáčů se skládá ze dvou částí. Ze zárodečného kořínku se vytváří kůlový kořen... |
Krk bulvy |
Část bulvy mezi hlavou a vlastním kořenem, která nenese listy ani kořeny – hypokotyl. |
Krmná brukev |
Byla vyšlechtěna z plané brukve zelné. Je méně rozšířenou plodinou vhodnou pro krmné účely i pro kuc... |
Krmná mrkev |
Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý neb... |
Krmné okopaniny |
Okopaniny vhodné také ke krmným účelům, zejména pro vysokou produkci biomasy, ať už jde o přímé krme... |
Kvalita cukrovky |
Je dána technologickou jakostí bulev, je vyjadřována zpravidla cukernatostí, výtěžností bílého cukru... |
l |
Listové odrůdy kapusty |
U listových typů odrůd představuje podíl listů asi 70%, někdy se označují jako stonková kapusta. Maj... |
Lokalita pěstování |
Brambory lze pěstovat ve všech výrobních oblastech ČR; typickou oblastí pro jejich pěstování je bram... |
m |
Mechanická kultivace brambor |
Je založena na několikerém vláčení a proorávkách v době od výsadby do zapojení porostů, jejichž vliv... |
Mechanická příprava sadby |
Sklizené partie sadby se zbavují mechanických příměsí, pod-rozměrných nebo vadných hlíz a nejšetrněj... |
Mezerovitost porostu cukrovky |
Mezerovitost je procentický podíl mezer na celkové délce řádku, za mezery považujeme části neobsazen... |
Minerální hnojení |
Výše dávek živin k cukrovce vychází z analýzy půdy, z operativního stanovení jarní zásoby dusíku v p... |
Minimální cena cukrovky a cukru |
Minimální cena cukrovky (v roce 2003/04) je stanovena pro cukernatost přepočítanou na 16% ve výši 98... |
Množení osiva |
Ve dvouletém cyklu – výsevu a vypěstování sazeček, jejich sklizni a přezimování v krechtech nebo saz... |
Množení osiva |
Množení osiva stávajících odrůd cukrovky se uskutečňuje vesměs v jižní Evropě, kde jsou pro opylení ... |
Morfologická charakteristika trsu |
Charakter nadzemní části trsu je ovlivněn tvarem a typem natě. Typ natě určuje architekturu porostu.... |
n |
Nákupní cena cukrovky |
Je sjednávána v kupní smlouvě dohodou za 1 tunu čisté hmotnosti cukrovky při základní cukernatosti 1... |
o |
Ochrana proti plevelům |
V posledních deseti letech se v Evropě i ČR ustupuje od vysokých dávek preemergentních herbicidů typ... |
Odkamenění pozemku |
Hlavní příčinou mechanického poškození hlíz je přítomnost kamenů a hrud v ornici. Významnou možností... |
Odrůdy brambor |
Odrůdy brambor se dělí podle délky vegetační doby od výsadby do fyziologické zralosti na velmi rané ... |
Odrůdy cukrovky |
Podle výnosu kořene (bulvy) a cukernatosti lze současné odrůdy rozdělit na odrůdy výnosové (V-typ), ... |
Odrůdy krmné řepy |
Objemové odrůdy (Hako, Bučanský žlutý válec, Gaia, Lenka, Peramono aj.) vyžadují více srážek, snášej... |
Okopaniny |
Skupina polních plodin poskytující produkty s nízkým obsahem sušiny (10 – 30%), což společně s jejic... |
Organické bezdusíkaté doprovodné látky |
Jsou obsažené v řepné šťávě, tvoří je organické kyseliny, cukry (ostatní cukry 0,08 – 0,16%, ke konc... |
Organické dusíkaté doprovodné látky |
Dusíkaté látky obsažené v cukrovce se rozdělují podle toho, jak je dusík ve sloučenině vázán a podle... |
Organické hnojení |
Organické hnojení je nezbytnou součástí systému výživy a hnojení cukrovky. Nejvhodnější hnojiva jsou... |
Osivo cukrovky |
Osivo vybrané odrůdy, kvality a výrobce, charakterizované zejména požadovanou klíčivostí, kalibrací,... |
Osivo krmné řepy |
Vlastní technologie pěstování závisí na volbě odrůdy, osiva a dostupnosti techniky pro přesný výsev ... |
p |
Padlí řepné |
Padlí řepné se vyskytuje především za teplého a suššího průběhu počasí. V evropských řepařských obla... |
Plevelná řepa |
Rostlina řepy (kulturní i planě rostoucí forma), která v prvním roce vegetace poskytne semena. Zákla... |
Počet hlíz |
Pohybuje se v průměru kolem 10 – 14 hlíz na jednu rostlinu. Závisí především na genetickém základě o... |
Počet rostlin |
Počet rostlin je určován sponem sázení, který závisí na hodnotě a velikosti sadbových hlíz, účelu pě... |
Počet stonků |
Počet stonků je možno regulovat počtem rostlin na jednotku plochy porostu a pohybuje se v průměrném ... |
Potřeba živin na vytvoření 10t výnosu |
Na produkci 10t hlíz brambory spotřebují 50kgN, 10kgP, 65kgK, 25kgCa, 15kgMg. Dávka P, K a Mg vycház... |
Požadavky brambor na prostředí |
Z hlediska klimatickoekologických nároků náleží odrůdy evropského bramboru mezi rostliny mírného pás... |
Požadavky na jakost |
Požadavky na jakost konzumních brambor jsou zakotveny v „Zákoně o potravinách“ č. 110/1997 Sb.“ a v ... |
Požadavky na prostředí |
Čekanka je skromnější v nárocích na vláhu a snáší dobře sušší polohy a počasí. Nejlepší jsou oblasti... |
Průmyslové brambory |
Jsou důležitou surovinou hlavně pro výrobu škrobu. Výroba lihu z brambor poklesla v ČR na minimum, n... |
Původ topinamburu |
Topinambury pocházejí ze Severní Ameriky. V Evropě se začaly pěstovat v 1. polovině XVII. století a ... |
Přechodné odrůdy kapusty |
U přechodných typů představuje olistění kolem 40 – 50% (odrůda Inka, Eva). V současné době je zapsán... |
Předkličování sadby |
Předkličování sadby je nejintenzivnější a finančně nejnákladnější způsob přípravy sadby, zvláště ran... |
r |
Rizomanie |
Rizomanie je nebezpečná virová choroba řepy šířící se ze Středomoří na sever. V ČR byla již zjištěna... |
Rozpustný popel |
Vyjadřuje obsah rozpustných popelovin (Pp) v řepné bulvě, stanoví se konduktometricky. V některých l... |
Rozpustný popel |
Jsou to minerální látky, které při extrakci cukru přecházejí do šťávy. Tvoří jej převážně draselné a... |
Řepná dřeň |
Řepná dřeň představuje asi 6% masy bulvy. Hlavní část dřeně (70 – 90%) tvoří pentózany, pektinové lá... |
Řepná rostlina |
Řepa je rostlina hospodářsky dvouletá. V prvním roce vegetace tvoří bulvu a listovou růžici. V první... |
Řepná šťáva |
Sklizené bulvy obsahují kolem 76% vody a asi 18% ve vodě rozpustných látek. Z nich přibližně 87% tvo... |
Řepné klubíčko |
Klubíčko řepy je souborem nepravých plodů (kulovitých nažek), uzavřených ve ztvrdlém zaschlém okvětí... |
s |
Sacharóza |
Běžně nazývaná cukr, dosahuje v cukrovce koncentrace nejčastěji v rozmezí 15 – 18%, maximálně 20 – 2... |
Semenářství čekanky |
Čekanka je dvouletá cizosprašná plodina. V prvém roce vytváří bulvy, ve druhém roce tvoří generativn... |
Semenářství krmné kapusty |
Agrotechnika sazečky krmné kapusty je podobná jako u pícninářských kultur. Omezujeme poněkud dusíkat... |
Semenářství mrkve |
Semenářství mrkve Elitní upravené osivo vyséváme v prvém vegetačním roce na jaře do hloubky 1 – 2cm,... |
Semenářství tuřínu a vodnice |
Při množení osiva tuřínu pěstujeme sazečku v podstatě stejně jako porost určený ke krmení. Při skliz... |
Semenářství řepy |
Vlastní množení osiva probíhá buď: 1. ve dvouletém cyklu – výsevu a vypěstování sazeček, jejich skli... |
Setí čekanky |
Setí může začít při trvalejším prohřátí půdy nad 8°C. Pro setí se musí vrchní vrstva půdy jemně zpra... |
Shluky |
Blízko rostoucí rostliny (řepy), tj. ve vzdálenosti menší než 16cm, představují přehuštění porostu ... |
Skladování brambor |
Brambory pro dosažení nejnižších skladovacích ztrát a zachování konzumní kvality či biologické hodno... |
Skladování cukrovky |
Bulva cukrovky je i po odříznutí chrástu stále živý organismus a má svůj specifický a bioenergetický... |
Skladování hlíz topinamburu |
Hlízy topinamburu snadno vysychají a za běžných podmínek je lze skladovat jen 2 – 4 týdny. Delší skl... |
Sklizeň čekanky |
Čekanka se sklízí koncem října a začátkem listopadu. V posledních letech se uplatňuje mechanizovaná ... |
Sklizeň krmné řepy |
Na sklizeň využíváme sklízečů cukrovky s rotačním (cepovým) ústrojím, kterému je nezbytné věnovat zv... |
Sklizeň mrkve |
Odolnost krmné mrkve proti mrazu (vydrží až -5°C) dovoluje sklízet ji koncem října a začátkem listop... |
Sklizeň tuřínu |
Tuřín sklízíme vyorávači brambor, řepy, popřípadě pro přímé zkrmování i sklízecími řezačkami. Při ru... |
Sklizňová zralost tuřínu |
Sklizňové zralosti tuřín dosahuje již za 18 až 20 týdnů. Se sklizní tuřínu není třeba pospíchat. Pro... |
Sklizňové ztráty |
Neměly by přesáhnout 10%. Využití dobře seřízených moderních výkonných sklízečů za příznivého počasí... |
Skvrnatička řepná – cerkosporióza |
Běžně se vyskytující choroba, šíření je podporováno vlhkým letním počasím a teplotami nad 20°C. Prvn... |
Složení cukrovky |
Řepná bulva obsahuje asi 76% vody a 24% sušiny. Zpracováním cukrovky v cukrovaru získáme v průměru 1... |
Složení hlíz |
Bramborové hlízy v průměru obsahují 23,7% sušiny. Hlavní zásobní látkou je škrob, jeho obsah se pohy... |
Složení jakonu |
Nadzemní hmota obsahuje 11 – 17% bílkovin, 2 – 7% tuku a 38 – 41% sacharidů v sušině. Vzhledem k tom... |
Složení tuřínu |
Bulvy obsahují hodně vody (cca 90%), ale i bílkovin (1,4%), vlákniny (1,4%), popelovin (0,7%) – zvlá... |
Sortiment odrůd mrkve |
V sortimentu povolených odrůd je odrůda Višnovská žlutočervená, která má nižší výnos kořene (až o 10... |
Spála řepná |
Častou chorobou řepy při vzcházení a na počátku růstu (do vytvoření druhotné kůry) je spála řepná. Z... |
Spotřeba cukru |
Spotřeba cukru na jednoho obyvatele je v jednotlivých zemích velmi rozdílná. Jednu z nejvyšších má ... |
Stanovení cukernatosti |
Pro stanovení cukernatosti se odebírá vzorek 20 – 25kg bulev nebo minimálně 15 – 20 kusů bulev tak, ... |
Škůdci cukrovky |
V období vzcházení a prvých růstových fází řepy nejvíce škodí maločlenec čárkovitý, dřepčík řepný, d... |
Škůdci okopanin |
Mezi nejčastěji vyskytující se škůdce brukvovitých okopanin patří dřepčíci, kteří vyžírají především... |
t |
Technologická jakost bulev cukrovky |
Komplex biologických, chemických, fyzikálně-chemických a mechanických vlastností řepné bulvy, které ... |
Technologická jakost čekanky |
Čekankové kořeny k průmyslovému zpracování mají být zdravé, vyzrálé, nezavadlé, nenamrzlé, zbavené n... |
Technologie pěstování |
Do osevního postupu zařazujeme krmnou mrkev jako hlavní plodinu, obvykle po obilnině. Po sobě by měl... |
Technologie pěstování |
Jedinou povolenou odrůdou u nás je od roku 1958 odrůda Běloslupké. Nevýhodou jednoletého pěstování j... |
Technologie pěstování brukve |
Krmná brukev není náročná na předplodinu. Vysoké výnosy dává po jetelovinách, vojtěškotravních a jet... |
Technologie pěstování čekanky |
Čekanku zařazujeme do osevního postupu zpravidla jako organicky hnojenou okopaninu nejčastěji mezi d... |
Technologie pěstování jakonu |
Zpracování půdy na podzim i na jaře je obdobné jako u bramboru. Na jaře vysazujeme kaudex (oddénkové... |
Technologie pěstování kapusty |
Při výběru pozemku je nutno brát v úvahu předcházející plodiny čeledi brukvovité a další výsev je ne... |
Technologie pěstování krmné řepy |
Technologie pěstování krmné řepy vychází z obdobných principů a pravidel využívaných při pěstování c... |
Technologie pěstování s minimem ruční práce |
Pro technologii s minimem nebo bez ruční práce je při výsevu nutné dodržet následující zásady: 1. os... |
Transpirační koeficient |
Transpirační koeficient 237 – 400 řadí cukrovku mezi plodiny náročné na vláhu. Relativní spotřeba vo... |
Tuřín |
Tuřín (Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Reichenb.) patří mezi nejstarší kulturní plodiny, bu... |
u |
Úprava a zkrmování krmné řepy |
Základním požadavkem při zkrmování řepy je, že znečištění nesmí přesáhnout 5%. Řepu před zkrmením je... |
Úprava osiva |
Úprava osiva probíhá ve specializovaných podnicích. Pokud je sklizeno osivo obou komponentů („množen... |
Uskladnění krmné řepy |
Uskladnění má přímou návaznost na sklizeň a na využití řepy v krmných dávkách. Nejvhodnější způsob s... |
Uskladnění mrkve |
Mrkev uskladňujeme různými způsoby, v tradičních krechtech, sklepech, v silážních žlabech, termoskla... |
v |
Varné typy brambor |
A - lojovité salátové brambory, nerozvářivé, vhodné do salátů a jako příloha (např. odrůdy Lenka, Ni... |
Vlastní kořen |
Spodní a největší část bulvy, ze které vyrůstají postranní kořínky, zejména v tzv. kořenové rýze – r... |
Vodnice |
Vodnice (Brassica rapa L. var. rapa Thell.) je dvouletá rostlina, která se v ČR pěstuje velmi málo s... |
Výnos polarizačního cukru |
Množství cukru, které narostlo v bulvách cukrovky na poli (vypočítá se z hektarového výnosu bulev a ... |
Výnosové prvky |
Ideální rostlina – trs – by měla mít větší počet stonků (5 – 7), nižší počet hlíz (12 – 14) na trs, ... |
Výsevek cukrovky |
Cukrovku vyséváme na konečnou vzdálenost 18 až 21cm, což představuje výsevek na jeden hektar 1,24 až... |
Význam inulinu |
Inulin z topinambur lze využít k výrobě fruktosového sirobu, může se přidávat jako částečná náhrada ... |
Význam topinamburu. |
Topinambury jsou v ČR pěstovány jen okrajově. Jejich předností je všestranná využitelnost – k lidské... |
Výživa a hnojení |
Základem hnojení krmné řepy jsou statková hnojiva: chlévský hnůj, močůvka vyvážená na strniště nebo ... |
Výživa draslíkem |
Draslík ovlivňuje příznivě cukernatost sklizených bulev. Na druhé straně je však podstatnou součástí... |
Výživa dusíkem |
Cukrovka přijímá dusík většinou v nitrátové formě. Nitráty jsou velmi rychle transportovány do listů... |
Výživa fosforem |
Fosfor přijímá cukrovka jako ortofosfát, v organismu se však uplatňuje především tzv. fosforečná sku... |
z |
Zakládání porostu |
Porosty brambor jsou zakládány v pravidelném sponu, který odpovídá danému užitkovému směru. Šířka řá... |
Zakládání porostu cukrovky |
Porosty cukrovky jsou zakládány přesným výsevem osiva na konečnou vzdálenost (technologie bez ruční ... |
Založení porostu krmné brukve |
Porosty brukve lze zakládat přímým výsevem do hloubky 15 – 20mm s meziřádkovou vzdáleností 30 – 50cm... |
Zásobní látka inulin |
Zásobní látkou je polysacharid inulin, který prochází beze změny žaludkem a tenkým střevem (působí j... |
Závlaha cukrovky |
V ČR bylo zavlažováno v 80-tých letech cca 6 – 7,5tis.ha. V současnosti, při poklesu ploch cukrovky ... |
Znaky plevelné řepy |
Základním příznakem je vybíhavost v porostech technické cukrovky. Počátek střelkování nejranějších b... |
Způsoby sklizně brambor |
1. Ruční sběr za 2-řádkovým vyorávačem nebo vyorávačem s rozmetacím kolem je vhodný pro malé plochy,... |
Způsoby sklizně cukrovky |
Základní varianty sklizně cukrovky jsou jednofázová sklizeň, kdy je současně sklizen chrást i bulvy... |